Volledig scherm
Als het aan Dier&Recht ligt, worden harde roostervloeren voor vleeskalveren verboden. © ANP XTRA

Dier&Recht stapt naar rechter om verbod roostervloeren voor kalfjes af te dwingen

Stichting Dier&Recht begint een rechtszaak tegen de Nederlandse staat in een poging een einde te maken aan het gebruik van harde, gladde roostervloeren voor vleeskalveren. De stichting wil via de rechter afdwingen dat de overheid (lees: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) boeren verplicht in hun stallen een andere bodembedekking, zoals rubbermatten, te gebruiken.  

Volgens Dier&Recht is het gebruik van roostervloeren schadelijk voor kalveren en al elf jaar in strijd met de wet. ,,In 2008 is in Nederland een Europese richtlijn opgenomen in het zogeheten Besluit houders van dieren. In dit Besluit staan regels om het welzijn van kalveren te verbeteren. Hierin staat duidelijk dat een vloer voor een dier op zodanige wijze moet zijn ontworpen, dat er geen pijn bij de dieren ontstaat. In de praktijk is het helaas een ander verhaal’’, aldus Frederieke Schouten namens Dier&Recht. 

Volgens haar brengen de meeste vleeskalveren hun hele leven door op harde, glibberige roostervloeren, zonder stro of andere bodembedekking. ,,Ze hebben geen fatsoenlijke ligplaats en kunnen nauwelijks bewegen zonder uit te glijden en zich te verwonden. Het liggen op harde roosters veroorzaakt bovendien gewrichtsaandoeningen.’’

Dier&Recht heeft al vaker geprobeerd minister Carola Schouten te overtuigen de roostervloeren te verbieden. ,,Dat heeft tot nu toe niets opgeleverd, vandaar dat we nu naar de rechter stappen. De dagvaarding is de deur uit, we wachten op de inhoudelijke zitting. Hoogste tijd dat anderhalf miljoen vleeskalveren in Nederland een beter leven krijgen’’, stelt Schouten. 

Al in 2009 besloot toenmalig LNV-minister Gerda Verburg dat het afgelopen moest zijn met de roostervloeren. Maar de Tweede Kamer dwong extra onderzoek af.  Dat onderzoek werd verricht door de Universiteit van Wageningen. Uit dit rapport blijkt dat kalveren qua gezondheid en welzijn veel baat hebben bij meer comfortabele vloeren. ,,Toch weigert Schouten tot nu toe het gebruik van betere vloeren verplicht te stellen, vandaar dat we gaan proberen het juridisch af te dwingen.’’

Het ministerie van LNV heeft overigens wel een subsidieregeling in het leven geroepen om een betere bodembedekking, zoals rubbermatten, aan te leggen. Zowel LNV als Stichting Brancheorganisatie Kalversector kunnen tot nu toe nog niet inhoudelijk reageren op de aangekondigde rechtszaak.  

Volledig scherm
© REUTERS
  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal; chipmachinefabrikant op weg naar recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal; chipmachi­ne­fa­bri­kant op weg naar recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.