Volledig scherm
PREMIUM
Onderzoeker Gerard van Rooij (l) van Differ bekijkt in het laboratorium het werk van een medewerker. © Jean Pierre Reijnen

Differ in Eindhoven werkt aan zonnebrandstof voor auto en vliegtuig

EINDHOVEN - Benzine, diesel, kerosine. Nu we ervan doordrongen zijn dat deze fossiele brandstoffen het aardse leefmilieu verpesten beseffen we pas hoe makkelijk ze eigenlijk zijn. Uit een litertje haal je een immense hoeveelheid energie. Hoe sexy een elektrische Tesla ook is, dat lukt met de batterijen in deze auto niet. Bovendien, hoe laat je een Jumbojet vliegen met batterijen? Veel te zwaar en te weinig energiedicht.

Wat zou het mooi zijn als er een brandstof als benzine, diesel en kerosine was, die gemaakt wordt van zonne-energie en kooldioxide (CO2) uit de lucht? Een zonnebrandstof dus die net zoveel van dit broeikasgas uit de lucht haalt als erin blaast. Het is de heilige -milieuvriendelijke- graal, waar prof. dr. Gerard van Rooij van Differ in Eindhoven met zijn team op jaagt.

  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.