Volledig scherm
Het hoofdkantoor van DLL in Eindhoven.

DLL-deel in Eindhoven over naar Rabobank

EINDHOVEN - De herinrichting van financieel dienstverlener DLL in Eindhoven door moederbedrijf Rabobank kan worden afgerond. Na de verkoop van autoleasetak Athlon is per 1 april de afsplitsing van onderdeel Financial Solutions een feit. 

Zo’n 350 medewerkers van DLL die zich bezighouden met financiële oplossingen voor Rabo-klanten gaan over naar de bank. Ze houden voorlopig hun werkplek op het DLL-kantoor.

DLL richt zich  puur nog op zijn kernactiviteit Vendor Finance, het wereldwijd financieren van onder meer tractoren, bulldozers, röntgenscanners en kopieerapparaten inclusief service en verzekering. In Eindhoven blijven daarvoor zo’n 600 mensen bij DLL aan het werk. In weerwil van eerdere geruchten over een verkoop door Rabobank van ook Vendor Finance spreekt operationeel topman Carlo van Kemenade van DLL zich ondubbelzinnig uit. ,,Vendor Finance wordt niet door Rabobank verkocht”,  zegt hij tot driemaal toe.

Groeiplannen
Voor Financial Solutions heeft Rabobank verdere groeiplannen klaarliggen, maken Van Kemenade en algemeen directeur van Financial Solutions Milko Wijckmans duidelijk in een toelichting. De mogelijkheden voor leasing van goederen en financiering van vorderingen van debiteuren (factoring) worden nadrukkelijker bij klanten van Rabobank onder de aandacht gebracht. Bij de lokale banken gebeurde dat niet altijd, weten Van Kemenade en Wijckmans. Terwijl leasing volgens hen in bepaalde gevallen aantrekkelijker kan zijn dan het afsluiten van een lening voor een middellange termijn. Ook factoring zou voor een bedrijf gunstiger kunnen uitpakken in plaats van een rekening-courant financiering, omdat de financieringsruimte ermee wordt vergroot.

Verdrievoudiging van de omzet van lease en verdubbeling van de omzet van factoring zou volgens de bank op de langere termijn haalbaar zijn. Leasingomzet komt dan deels in de plaats van leningen. Voor de bank is dat ook voordelig, omdat lease minder kapitaalbeslag vergt. Dat is weer gunstig voor de solvabiliteitsratio's waar de bank aan moet voldoen.

Financial Solutions groeide in de afgelopen jaren sterk. De nettowinst steeg in drie jaar tijd met 65 procent. De omzet liep in die periode op met 14 procent. Onder Financial Solutions vallen ook de consumentenfinancieringen van Rabobank en van Freo. Ook deze activiteiten gaan over naar de bank.