Volledig scherm
Het hoofdkantoor van DLL in Eindhoven.

DLL uit Eindhoven ziet omzetgroei en dalende winst

EINDHOVEN - DLL, met hoofdkantoor in Eindhoven, blijft groeien. Wel daalde de winst in het afgelopen halfjaar, zo blijkt donderdag uit cijfers van moederbedrijf Rabobank.

Het leasingbedrijf zag het aantal banen met 42 toenemen tot 5068. De toename van het activiteitenniveau was ook zichtbaar in de groei van de omvang van de leasingportefeuille met 3 procent ofwel 1,6 miljard tot 31,9 miljard euro.

Ruim de helft van de stijging kwam voor rekening van de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Het aandeel van deze sector in de portefeuille is 39 procent. DLL is wereldwijd ook in andere sectoren actief. Het verzorgt financiering van onder meer bulldozers en röntgenscanners inclusief service en verzekering. 

De inkomsten uit die activiteiten, zoals Rabobank ze berekent, namen op vergelijkbare basis toe met 9 procent. Een jaar eerder vertekende het vrijvallen van een voorziening dat resultaat in positieve zin. Daardoor groeide de omzet ten opzichte van vorig jaar slechts met 3 procent tot 721 miljoen euro.

De nettowinst daalde met 25 procent tot 178 miljoen euro. DLL moest veel meer afschrijven op oninbare leningen ten opzichte van een jaar eerder, toen dat op een relatief laag niveau lag. Een tweede factor was dat aanzienlijk meer belasting moest worden betaald. Dat had voor een groot deel te maken met wijziging in de fiscale structuur van een dochterbedrijf.

DLL komt binnenkort met de eigen resultaten. Die wijken altijd iets af van de wijze waarop Rabobank ze presenteert, onder meer doordat het moederconcern ook interne kosten doorberekent.