Volledig scherm
De plasmaprinter van Innophysics. © Innophysics

Doek valt voor Eindhovense microplasmaprinter

EINDHOVEN - De microplasmaprinter van InnoPhysics uit Eindhoven werd over de hele wereld verkocht aan universiteiten. De stap naar industriële toepassing kon niet worden gemaakt.

InnoPhysics werd dinsdag failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant. Elf jaar lang probeerde het Eindhovense bedrijf de gepatenteerde technologie naar de markt te brengen, zegt curator Ilona van de Klundert van Taylor Wessing in Eindhoven. 

Een werkende printer werd ontwikkeld en verkocht aan universiteiten, voor wetenschappelijk afstudeer- en promotieonderzoek. Zo onderzocht InnoPhysics samen met de TU/e hoe de printer flexibele elektronica zoals Oled's en zonnecellen zou kunnen printen. Voor dat onderzoek kreeg het 40.000 euro financiering van FOM, de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie.

Niet levensvatbaar

Afgelopen jaar verkocht het bedrijf nog drie printers, aan universiteiten en onderzoeksinstituten in Birmingham, Queensland in Australië en Duitsland. Het was te weinig om levensvatbaar te zijn. Een paar geleden kreeg het bedrijf nog steun van een investeerder om de stap naar industriële klanten te kunnen maken, stelt de curator. Maar nu was het geld op en kon geen aanvullende financiering worden gevonden. ,,In plaats van het verkopen van printers heeft het bedrijf nog geprobeerd om licenties op de technologie en het pakket aan data te verkopen. Dat lukte niet", aldus de curator.

Zij inventariseert de mogelijkheden voor een doorstart. InnoPhysics had zijn fysieke activiteiten al gestaakt toen het overschakelde op verkoop van licenties, zegt Van de Klundert. Er was nog één medewerker in dienst.