Volledig scherm
Voor Roto Smeets is het einde verhaal. © ANP/Donald Duck

Drukker Donald Duck en Libelle failliet; onduidelijkheid voor bladen

updateDe rechtbank heeft drukkerij Roto Smeets, waar onder meer Libelle en Donald Duck wordt gedrukt, failliet verklaard. Bij de onderneming werken 800 mensen. Een curator gaat kijken of een doorstart haalbaar is. Voor magazines en folders is de onzekerheid groot. 

Eigenaar Circle Media Group (CMG) vroeg bij de rechtbank in Amsterdam eerder deze week bankroet aan voor zijn Nederlandse drukkerijen. De onderneming verkeert al langer in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor grafisch werk. Roto Smeets drukt al jaren populaire publieksbladen zoals de Voetbal International, De Kampioen (ANWB-ledenmagazine), de IKEA-catalogus, Libelle en de Donald Duck. 

Abonnees van Donald Duck en Libelle hoeven niet te vrezen dat ze hun blad een tijdje moeten missen, zo benadrukte uitgever Sanoma. ,,Wij geven de garantie dat die bladen gewoon blijven verschijnen, abonnees hoeven zich geen zorgen te maken”, verklaarde een woordvoerster eerder deze week.

Of dat ook geldt voor de Kampioen, is onduidelijk. Bij de drukkerij in Deventer wordt het ANWB-ledenblad met een oplage van 3,5 miljoen gedrukt. ,,Voor het eerstvolgende nummer lijkt er geen probleem, zo is ons verzekerd. Maar zolang het niet duidelijk is of er een doorstart komt, moeten we afwachten of het volgende nummer ook nog kan verschijnen. Het is een spannende tijd", aldus een zegsman van de ANWB. 

Roto Smeets heeft behalve in Deventer (totaal 400 man) ook drukkerijen in Weert (ruim 100 man) en Doetinchem (280 man). Voor alle drie is het faillissement uitgesproken. Onderzoeker in de grafische sector Jos Teunen zou het niet verbazen als de productie van de Donalds Ducks, Voetbal Internationals en ANWB-Kampioen naar het buitenland verdwijnt, zei hij eerder tegen De Stentor

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”