Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Snep heeft er nooit spijt van gehad dat hij het familiebedrijf heeft voortgezet. © Bert Jansen

Drukkerij Snep uit Eindhoven investeert al 100 jaar

EINDHOVEN - Ruim honderd jaar bestaat drukkerij Snep al. Het Eindhovense familiebedrijf overleeft door te blijven investeren.

Het traditionele drukwerk zoals visitekaartjes, folders, brochures, posters en jubileumboeken. Drukkerij Snep maakt ze nog steeds, ook al gaat het op een totaal andere manier dan vroeger. Ronald Snep vertelt hoe het werk in de loop der jaren is veranderd. ,,Begin jaren negentig kregen we op microfilm binnen wat we moesten drukken. Onze medewerkers maakten daarmee handmatig de drukplaten. Later kregen we de bestanden op usb-sticks of via het internet aangeleverd. Nu uploaden onze klanten zelf hun bestanden via een eigen portal op onze website. Het proces is zodanig geautomatiseerd dat we minder tijd en handjes nodig hebben." De technologie blijft zich in rap tempo ontwikkelen. Snep zegt niet langer dan twee tot vijf jaar vooruit te kijken. ,,De mogelijkheden zijn tegenwoordig grenzeloos. Wat twintig jaar geleden was uitgesloten is nu normaal. Je kunt codes afdrukken in boeken of flyers, die je kunt scannen met je telefoon en dan komt er bewegend beeld tevoorschijn. Ook augmented reality gaat een steeds grotere rol spelen." Hiermee kun je met een mobiele telefoon bewegend beeld of informatie aan je omgeving toevoegen.

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”