Volledig scherm
Jeroen op den Berg van GBO toont tijdens Patent Match het door zijn bureau doorontwikkelde speelgoed Twickto. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

DTW: Haperts patent voor hor uit de mottenballen

EINDHOVEN - Op een activiteit met patenten en uitvinders kan Rien Stas uit Hapert niet ontbreken. Hij heeft met zijn broer een fabriek dat ophangsystemen voor schilderijen maakt en naar eigen zeggen wel 400 uitvindingen liggen. Hij is dagelijks bezig ze in de praktijk te brengen.

Tijdens Patent Match, vrijdag in The Strip op de High Tech Campus, kwam hij met een harmonicavormige hor voor in kantelramen. „Dit hebben we al een paar jaar laten liggen en presenteren het daarom hier. Hopelijk ontdekt iemand het en gaat het voor ons op de markt brengen, want het is heel kansrijk.

Kantelend raam
Dat bleek toen zijn kozijn met een kantelend raam voor de jury werd gedemonstreerd. Als het raam open kantelt verschijnt de hor in de opening. „Ik moest vanochtend nog in mijn onderbroek de horren van de ramen afhalen voor de glazenwasser”, zei een jurylid. „Met zo’n systeem hoeft dat niet. Bovendien is het uitzicht door het raam altijd vrij. Ik zie er wel wat in.”

Dit soort connecties leggen was volgens organisator Hans Kamphuis van bureau The Link precies de opzet. „Octrooihouders, financiers, ondernemers, specialisten. Iedereen op het gebied van patenten bij elkaar brengen is mijn doel. De Dutch Technology Week vond ik de ideale gelegenheid. Het slaat goed aan, met 150 deelnemers op de eerste aflevering ben ik heel tevreden.”

Partners
Het Helmondse ontwerpbureau GBO is een van de partners. Jeroen op den Berg van GBO voelde zich er in zijn element. „Dit is waar wij goed in zijn, een idee of patent beetpakken en dan een voor de markt geschikt ontwerp maken. Wij kunnen heel vroeg inschatten wat het kost, wat het oplevert en wat de risico’s zijn. Ik ben hier om te laten zien wat we kunnen, zoals met Twickto. Dat is een speelgoed tussen K’nex en Lego in waar kinderen mee kunnen bouwen. Dat hebben we voor een klant doorontwikkeld en is nu marktrijp. Hier hou ik mijn ogen en oren open om nieuwe kansen te herkennen.”

Patent Match wil ook informatie geven met lezingen en workshops. Juriste Els Doornhein schetste welke rechten een patenthouder heeft als een bedrijf zijn product op de markt brengt. „De orde van uitvinders heeft als richtlijn dat je recht hebt op 2 tot 10 procent van de omzet. Maar eigenlijk is er geen regel. Bij bulkproductie is het percentage lager en als het een bestseller is, dan heb je extra rechten. Met goed onderhandelen moet je het maximale zien te bereiken.”