Duits betaalbedrijf als kaartenhuis ineengestort door fraude: 1,9 miljard euro onvindbaar
Heel Duitsland stond vol trots achter betaaldienstverlener Wirecard. Het bedrijf was hét bewijs dat Duitsland meespeelde in de tech-eredivisie. Tot het bedrijf een kaartenhuis bleek dat van fraude aan elkaar hing. Bedrijven die zogenaamd gekocht zijn bestaan niet en de 1,9 miljard dollar die het bedrijf claimt te hebben zijn ook onvindbaar.
Vandaag begint het proces tegen de kopstukken van de Wirecard. Voormalig topman Markus Braun staat met een paar andere bestuurders terecht voor wat gerust een van de grootste en meest spectaculaire faillissementen is in de Duitse historie.
Wirecard levert betaaldiensten, vergelijkbaar met het Nederlandse Adyen. Het bedrijf had in de beginjaren vooral gok- en pornobedrijven als klant. Maar onder leiding van Markus Braun, samen met zijn rechterhand Jan Marsalek, breidt het zijn klantenpalet uit. AirBerlin en Aldi worden onder andere klant.
Twijfels
Maar al snel komen er twijfels. Hoe kan het dat het bedrijf veel winstgevender is dan concurrenten en maar tegen de klippen op blijft groeien? Superieure technologie, verklaart Braun. En met dat verhaal weet hij investeerders steeds miljarden uit de zakken te praten.
Geld dat gebruikt wordt om onder andere in Azië betaalbedrijven over te nemen. Die zijn volgens het bedrijf goed voor de helft van de omzet en bijna de hele winst.
In Duitsland is men dolenthousiast. Eindelijk hebben ze ook een groot, succesvol techbedrijf binnen de grenzen. Kritiek op het sprookje Wirecard is er niet.
Geen kleren
Die kritiek komt van buiten. Na tips besluiten een paar journalisten van de Britse zakenkrant Financial Times het bedrijf eens goed door te lichten. En dat leidt tot schokkende conclusies. Wirecard is inderdaad een sprookje, maar wel het sprookje van de keizer die geen kleren aan heeft.
Er zijn heel grote vraagtekens te zetten bij de omzet- en winstcijfers. Wirecard belazert de boel op grote schaal, stellen de journalisten. Maar die boodschap gaat er in Duitsland niet in. Braun en Marsalek zeggen dat de journalisten samenspannen met speculanten om Wirecard kapot te maken. De Duitse beurswaakhond dient zelfs een aanklacht in tegen de journalisten. Denken die Britten hún techbedrijf om zeep te kunnen helpen?
Maar na nieuwe onthullingen blijkt inderdaad dat Wirecard een kaartenhuis is. Bedrijven die zogenaamd gekocht zijn bestaan niet, evenals klanten. En de 1,9 miljard dollar die het bedrijf claimt te hebben zijn ook onvindbaar.
List & Bedrog
Het bedrijf blijkt jarenlang te hebben gelogen en bedrogen. Als het nodig was werden documenten vervalst om de fraude te verbergen. Met schaamrood op de kaken moeten autoriteiten toegeven dat ze jarenlang kritiekloos in het sprookje zijn blijven geloven. Menig kopstuk van toezichthouders sneuvelt in de nasleep. Ook accountant EY heeft jaren zitten slapen.
Waar al het geld is gebleven is tot nu toe onbekend. Ook Jan Marsalek is al twee jaar spoorloos.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Letterlijk één grote familie: bij IP Parking in Deurne werken neven, broers, echtparen, vaders en moeders samen
DEURNE – Of je nou gaat naar de AH in Helmond of naar het vliegveld van Brussel, of je auto kwijt wil bij Metropolitan Square in Washington: in alle gevallen stuit je op een slagboom en een parkeersysteem uit Deurne. Portret van een bijzonder familiebedrijf, waar je haast struikelt over de bloedbanden. -
PREMIUM
Topman Roy Jakobs: ‘Philips liep uit de pas met de concurrentie en was te complex’
EINDHOVEN - Wereldwijd zesduizend banen weg en fors snijden in onderzoek en ontwikkeling. Volgens topman Roy Jakobs is het ‘nodig om de toekomst van Philips veilig te stellen’. ,,We moeten gerichter innoveren.” -
Alcoholvrij bier wint terrein in Nederland, ook speciaalbiertjes met weinig alcohol populair
Van al het bier dat Nederlandse brouwers verkopen is een steeds groter deel alcoholvrij. Ook speciaalbiertjes met een laag alcoholgehalte winnen aan populariteit, signaleert de brancheorganisatie voor bierbrouwers in Nederland.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM
Zonder dit Eindhovense bedrijf loopt het internet finaal vast: oprichter Effect Photonics doet stap terug
EINDHOVEN - Online gegevens zoeven continu over en weer. Steeds vaker en steeds meer. Via elektrische signalen, maar ook via licht. Dat gaat aldoor efficiënter, dankzij Effect Photonics uit Eindhoven. Medeoprichter Boudewijn Docter neemt afscheid als bestuurder. -
PREMIUMmet Video
Topman ASML waarschuwt voor opknippen chipindustrie: ‘Sommige onderdelen kunnen nu al niet naar China’
VELDHOVEN - Overheden over de hele wereld investeren in de chipindustrie. Daar zitten serieuze risico's aan, volgens Peter Wennink, topman van chipmachinemaker ASML. ,,Je kunt niet zomaar ergens een plek zoeken en er een zak geld tegenaan gooien. Zo werkt het niet.”