Gietinstallatie van Nyrstar in BudelDorplein.
Volledig scherm
Gietinstallatie van Nyrstar in BudelDorplein.

Dure zink zorgt voor meer omzet Nyrstar Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN De prijs voor zink steeg vorig jaar maar liefst 38 procent. Logisch dat dit de omzet bij Nyrstar, met een grote fabriek in Budel-Dorplein, in 2017 deed stijgen naar 3,5 miljard euro, van 2,8 miljard een jaar eerder. Ook was er onder de streep weer een winst bij te schrijven van 47 miljoen euro tegen een verlies van 414 miljoen euro in 2016.

Maar het was niet alleen goed nieuws dat de jaarcijfers lieten zien. Want hoewel de prijs voor zink, gebruikt in bijvoorbeeld dakgoten en als beschermend laagje op staal, hoog was, de prijs voor het behandelen van zink liep daar nog op achter. Dat is wat in de fabriek in Budel-Dorplein gebeurt. Wel verwacht topman Hilmar Rode dat in de tweede helft van dit jaar die prijs weer zal stijgen. Ook over de zinkprijs blijft hij positief.

De fabriek in Budel-Dorplein had een pechjaar met op 5 oktober een waterstofexplosie in de uitloogfabriek. Daardoor lag deze vijftien dagen voor de helft stil en dat scheelde de productie van 11.500 ton zink. Bovendien was er in augustus gepland onderhoud, waardoor er 16.000 ton zink minder werd geproduceerd. Het zorgde ervoor dat de fabriek in Budel-Dorplein, de grootste van de vijf Nyrstar fabrieken, de enige was die flink daalde in productie. Over het hele jaar kwam er 248.000 ton zink uit de Budelse fabriek, 13 procent minder dan de 283.000 ton in 2016. Omdat de andere Nyrstar fabrieken stegen in productie was de totale zinkproductie van Nyrstar iets meer dan een miljoen ton, evenveel als in 2016.

Volgens topman Hilmar Rode zijn er inmiddels verbeteringen aangebracht in de productie en operationele kosten bij de productie, die dit jaar worden uitgerold. Hij doelt hiermee ook op de reorganisatie die vorige maand werd aangekondigd. Deze betekent voor Budel dat de komende drie jaar 59 van de 460 banen worden geschrapt. Ook in andere fabrieken worden deze maatregelen om kosten te verlagen en de organisatie aan te passen genomen.

Als het gaat om de zinkmijnen die Nyrstar exploiteert ziet Rode een positieve ontwikkeling in de Port Pirie mijn in Australië en ook de Noord-Amerikaanse mijnen. Wel heeft het zink-erts uit Port-Pirie, dat ook naar Budel gaat, een kleiner volume aan bijproducten. Behalve zink levert het erts vooral lood als bijproduct op en verder kleine hoeveelheden koper, zilver en goud. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement