Een elektrische bus van Ebusco.
Volledig scherm
Een elektrische bus van Ebusco. © Ebusco

Ebusco in Deurne levert 156 elektrische bussen voor Amsterdam en Haarlem

DEURNE - Busfabrikant Ebusco in Deurne heeft een order in de wacht gesleept voor de levering van 156 elektrische stads- en streekbussen voor het vervoersbedrijf in de regio's Amsterdam en Haarlem. Deze elektrische bussen vervangen de huidige diesel en aardgasbussen.

Ebusco, dat vorige week zijn nieuwste model elektrische bus presenteerde, levert de 156 bussen aan Transdev, moederbedrijf van Connexxion. Met de order is een totale contractwaarde gemoeid van ongeveer 130 miljoen euro. Vanaf november volgend jaar zullen de 156 elektrische stads- en streekbussen in de regio’s ten zuiden van Amsterdam, waar ook Schiphol onder valt, en rond Haarlem onder de vlag van Connexxion gaan rijden.

Grootste aantal in één levering

Met het binnenhalen van deze order levert Ebusco naar eigen zeggen het grootste aantal emissieloze bussen in één levering in Europa ooit. Transdev heeft gekozen voor Ebusco vanwege de lange afstanden tot 350 kilometer die gereden kunnen worden met deze bus, zonder te hoeven opladen. Dit scheelt in de kosten die gemaakt moeten worden als het gaat om het aantal oplaadpunten en oplaadtijd.

Topman Peter Bijvelds zegt de order een enorme uitdaging te vinden. „We hebben als bedrijf inmiddels ruim zeven jaar ervaring met elektrische bussen en laders en weten dus hoe we met dit bijltje moeten hakken. We passen de nieuwste innovaties toe op onder andere het gebied van gewichtsbesparing, batterijtechnologie, warmtepomp en laadinfrastructuur. De batterijtechnologie in deze bussen is de beste en veiligste die er op de markt is. Dankzij deze innovaties kunnen onze bussen de actieradius van 350 km bereiken.” 

Bijdrage aan klimaat

Volgens Ebusco levert Transdev met de inzet van deze bussen een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. De elektrische bussen stoten geen CO₂ (kooldioxide), NOx (stikstof) en fijnstof uit. Per bus levert dit een kilogram CO₂ reductie op per gereden kilometer. Uitgaande van deze order levert dit over de totale contractperiode een reductie van 15 miljoen kilogram CO₂ reductie op, aldus Ebusco.