Volledig scherm
PREMIUM
Eindhoven DAF Trucks © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Economie op de rem in Zuidoost-Brabant, of alleen even gas los?

EINDHOVEN - DAF schroeft voor het eerst in drie jaar tijd de productie terug, ASML heeft last van een dip op de chipmarkt en het consumentenvertrouwen is voor het eerst in vier jaar negatief. Is het slechts een rimpeling na een excellent 2018? Of zijn het juist in deze regio voortekenen van opnieuw economische tegenwind?  

De groei van de Nederlandse productiesector is er wel uit. En mede door de brexit staan ook andere seinen staan op oranje, aldus hoogleraar inkoopmanagement Bart Vos van de Universiteit Tilburg, die duidelijk zijn hart vasthoudt voor de komende maanden. Hij trekt zelfs een parallel met de situatie voorafgaand aan de crisis in 2008. Intussen zien regionale bedrijven zoals Simac en Neways het helemaal niet zo donker in. Zij zien de geluiden bij DAF en ASML als een logische adempauze na een jaar waarin het allemaal niet op leek te kunnen.

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”