Eerste energiebedrijf bezwijkt onder gestegen gasprijzen
videoEnergiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. De leveringsvergunning van Welkom Energie wordt daarom ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om het eerste energiebedrijf dat bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. Alle circa 90.000 klanten van deze relatief kleine speler op de energiemarkt worden overgenomen door Eneco.
Voor Welkom Energie was duidelijk dat aankomende winter de leveringszekerheid niet meer kon worden gegarandeerd, laat Eneco weten. Daarbij speelt volgens het te hulp schietende concern mee dat de vorige winter kouder was dan normaal, waardoor Welkom Energie meer verbruik heeft moeten voorfinancieren dan gepland.
De onderneming was vervolgens niet meer in staat om de onverwachte explosieve stijging van de gasprijzen financieel het hoofd te bieden.
Nieuw contract
Mensen hoeven volgens toezichthouder ACM niet bang te zijn dat zij geen stroom of gas meer ontvangen. Maar de verandering kan wel financiële gevolgen hebben, want klanten krijgen van Eneco een nieuw contract op basis van de huidige hoge energieprijzen.
,,We krijgen maandag alle klantgegevens van Welkom Energie door en zullen hen eind volgende week vervolgens informeren over de tarieven”, vertelt woordvoerder Edwin van der Haar van Eneco. Vrijdag krijgen klanten van Welkom Energie alvast bericht van Eneco over hoe het verder gaat. ,,Maar daarin staan dus nog geen tarieven.”
Tweede mislukte energiebedrijf
Welkom Energie werd in 2019 opgericht door ondernemer Jaap Bakker, die eerder al verantwoordelijk was voor Energieflex. Die leverancier ging drie jaar terug failliet, de circa 50.000 klanten gingen over naar Innova Energie. Bakker was toen overigens vertrokken: hij stapte op in 2017, naar eigen zeggen omdat hij teveel mis zag gaan. Daarop startte hij in 2019 Welkom Energie, dat inzette op een goede dienstverlening en groene stroom en gas tegen een concurrerende prijs. ,,Welkom Energie is eigenlijk mijn versie 2.0 [van Energieflex]. Ik wil laten zien dat het wel goed en integer kan”, vertelt Bakker op de site van vergelijker Gaslicht.com. Die droom valt nu keihard in duigen.
Of Eneco exact dezelfde variabele tarieven gaat rekenen als voor zijn bestaande klanten wil het energiebedrijf nog niet zeggen. ,,Duidelijk is in ieder geval dat we niet de tarieven kunnen overnemen die de 90.000 klanten bij Welkom Energie betaalden. Wij zijn een bedrijf en bovendien geen gasproducent. We moeten energie inkopen tegen de huidige hoge prijzen.”
Eindafrekening
Wie nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, ziet dit geld mogelijk niet terug. Op dit moment heeft Welkom Energie nog geen surseance van betaling en/of faillissement aangevraagd. Zolang dat niet gebeurt moeten klanten teveel betaald geld gewoon terugkrijgen. ,,Welkom Energie gaat nu eindafrekeningen maken. Dan wordt duidelijk hoeveel geld klanten nog tegoed hebben of moeten betalen”, laat ACM-woordvoerder Tjitte Mastenbroek weten.
Mocht Welkom Energie dan niet aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen, zal uitstel van betaling en faillissement volgen. In dat geval lijken consumenten definitief gedupeerd.
Overgangsperiode
Het nieuwe contract bij Eneco zal op 1 november ingaan. Vervolgens geldt er een opzegtermijn van 30 dagen waarin de klanten hun contract even niet kunnen stopzetten, meldt de ACM. ,,Dat is gedaan om de overgang naar de nieuwe leverancier ordentelijk te laten verlopen. Dat is vergelijkbaar met het faillissement van een leverancier.” Per 1 december zijn de klanten vrij om te blijven of over te stappen.
Hierna staat het de klanten van Welkom Energie volgens de toezichthouder vrij om desgewenst over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel zullen ze daar hoogstwaarschijnlijk niet mee opschieten, de tarieven zijn overal hoog.
Niet de enige
Welkom Energie is niet het enige bedrijf met problemen. Ook Enstroga en DBG hebben veel last van de hoge energieprijzen. Enstroga probeerde eerst eenzijdig contracten op te zeggen, maar dat is niet toegestaan. Het bedrijf smeekt klanten nu zelf over te stappen naar een andere leverancier. Andere energiebedrijven zoals Vandebron en Pure Energie hebben hun variabele tarieven eerder verhoogd dan de reguliere data van 1 juli en 1 januari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Iedereen wil een moswand uit Asten: ‘Heel ASML hangt vol met mos’
ASTEN – Wat hebben ASML, voetbalclub FC Volendam en vlogger Enzo Knol met elkaar gemeen? Bij allemaal hangt er een hoop mos aan de muur. Mos dat werd gekocht in Asten, bij het bedrijf Moswens.Asten, Veldhoven, Eindhoven -
DNB-president Klaas Knot: Meer renteverhogingen op komst
De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.
-
ING laat ultimatum vakbeweging verlopen, staking op komst
Het ultimatum dat vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie de ING Bank in een cao-conflict oplegden, is maandag om 12.00 uur verlopen en de bank heeft niet gereageerd. Dat betekent dat de aangekondigde werkonderbreking, dinsdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur, doorgaat. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times.