Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Thermo Fisher Scientific in Waltham in de VS. © TF

Eigenaar FEI en Phenom in Eindhoven biedt miljarden voor Qiagen in Tegelen

EINDHOVEN - Thermo Fisher Scientific, de eigenaar FEI Company en Phenom in Eindhoven, gaat een groot bod uitbrengen op een bedrijf in Tegelen. Het gaat om Biotechbedrijf Qiagen, dat in Duitsland geworteld is en zijn hoofdkantoor in Tegelen heeft. Thermo Fisher Scientific zou een miljardenbedrag over hebben voor het bedrijf.

Volgens de persbureaus Reuters en Bloomberg zou het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf aan een overnamebod werken van vermoedelijk meer dan acht miljard dollar. Het beursgenoteerde Qiagen heeft aangekondigd dat het de biedingen zal beoordelen en dat het met „meerdere geïnteresseerde partijen” het gesprek is aangegaan.

Qiagen verloor beurswaarde

Het bedrijf zegt ook dat het onzeker is of er een deal zal komen. Qiagen verloor in oktober volgens het Duitse zakenblad Handelsblatt na een winstwaarschuwing 20 procent van zijn beurswaarde.

Qiagen is het grootste biotechbedrijf van Duitsland en heeft zich gespecialiseerd in allerhande slimme laboratoriumtechnieken voor toepassingen in de gezondheidszorg, levenswetenschappen, farmaceutische industrie en forensisch onderzoek. 

De holding is al tientallen jaren in Limburg gevestigd, eerst in Venlo, later in Tegelen. Het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 1,3 miljard euro. Bij het concern, waarvan het operationele hoofdkwartier in Hilden bij Düsseldorf is gevestigd, werken 5200 mensen op meer dan 35 locaties in 25 landen wereldwijd.