Volledig scherm
Een deelauto van Amber. © Amber

Eindhovens Amber en TNO in Helmond onderzoeken optimaal gebruik batterijen in elektrische auto's

EINDHOVEN/HELMOND - Onderzoeksorganisatie TNO in Helmond en het Eindhovense autodeelplatform Amber starten een onderzoek naar optimaal gebruik van batterijen in elektrische auto's.

Voor het onderzoek worden batterijdata verzameld van dertig auto's uit de vloot van Amber. Doel is om te achterhalen of een vlooteigenaar de ritplanning zo kan sturen dat op lange termijn de levensduur van batterijen wordt verlengd. 

De actuele leeftijd van een batterij wordt nu niet meegenomen bij de planning.  Een klant krijgt een auto aangeboden die voldoende lading heeft voor de geplande rit. ,,We zoeken naar scenario's die ons kunnen helpen de juiste auto’s op de juiste momenten op te laden en aan te bieden", stelt Joep Sloot van Amber. 

Langer met batterijpakket doorrijden

Het onderzoek kan volgens TNO en Amber ook bijdragen aan een betere inschatting van de waarde van de batterij tegen het einde van een leasecontract. Mogelijk biedt het verder inzicht in hoeverre langer met één batterijpakket kan worden doorgereden. De batterijen zijn een relatief grote kostenpost voor een elektrische auto. Verbetering van de levensduur zou van grote invloed kunnen zijn op de gebruikskosten van de voertuigen.

De dertig gekozen auto's krijgen een meetinstrument dat wordt gekoppeld aan de batterij. De voertuigen vormen een dwarsdoorsnede qua leeftijd, gebruiksintensiteit en gekozen ritafstanden. De data worden niet gekoppeld aan de gegevens van de gebruikers van de auto.