Volledig scherm
Zonne-energiesysteem van TSS4U in de Verenigde Arabische Emiraten. © TSS4U

Eindhovense bedrijven werken samen aan recordorder voor zonne-energiesystemen in Midden-Oosten

EINDHOVEN - Voor zijn zonne-energiesystemen bij olievelden werkt het Eindhovense bedrijf TSS4U aan een recordorder van 10 miljoen euro. Samen met de regionale toeleveranciers VHE en Itsme realiseert het meer dan 150 systemen in de woestijn van Abu Dhabi.

De omzet van menig jaar wordt volgens directeur Dop Brzesowsky van TSS4U overtroffen met de opdracht voor oliemaatschappij Adnoc. De 'Shell van de Verenigde Arabische Emiraten' gaat nieuwe olievelden aanboren in de woestijn.

Grootste in tien jaar

Op dit soort plekken waar geen elektriciteitsnetwerk is, levert TSS4U systemen voor het aansturen van zonnepanelen, het opslaan van zonne-energie in accu's en het leveren van stroom. ,,Bij grotere opdrachten gaat het om een waarde van 1,2 of soms 3 miljoen euro. Deze van meer dan 10 miljoen euro is de grootste order in deze industrie in tien jaar", stelt Brzesowsky.

Hij noemt het 'uniek' dat een Nederlands bedrijf de opdracht heeft binnengehaald. ,,Vaak wordt met lokale aannemers gewerkt. We hebben de order gewonnen vanwege de heel hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van onze systemen.”

Drie bedrijven met 35 medewerkers

TSS4U produceert niet zelf. Het bedrijf noemt zich systeemintegrator. Voor de recordorder werkt het samen met de toeleveranciers VHE en Itsme. VHE assembleert in Veldhoven de kasten met elektronica die voor de aansturing van de energiesystemen zorgen. De Eindhovense groothandel Itsme levert schakelaars en andere elektronische componenten. Zo'n 35 medewerkers van de drie bedrijven zijn bij de opdracht betrokken.

,,Als team hebben we iets magistraals neergezet", vindt de directeur van TSS4U. Bijzonder aan de order is ook de korte voorbereidingstijd. Het productieproces moest snel worden opgezet. Ook voor de financiering van de opdracht sloegen de bedrijven de handen ineen.

De eerste systemen zijn vorige maand geleverd. In de zomer worden de laatste leveringen verwacht.