Volledig scherm
Arend-Jan Beltman van Sioux. © Sioux

Eindhovense Sioux leidt internationaal project van 17 miljoen euro

EINDHOVEN - Software- en hightech productiebedrijf Sioux gaat een groot Europees project leiden om de Europese industrie te stroomlijnen. Dit volgens de normen die worden aangeduid met Industry 4.0 met als doel de concurrentie van de Europese industrie te versterken. Sioux werkt daarbij samen met 31 partners uit tien landen waaronder Nederlandse hightech bedrijven en kennisinstituten zoals Nexperia, Philips, TNO en TU/e. De Europese Unie investeert 17 miljoen euro in het project met de naam I-Mech. 

Het nieuwe consortium gaat een eigen platform ontwikkelen waarmee de ontwikkeltijd van hightech modules voor machines met de helft kan worden verkort. Tegelijk moet het slimmere machines opleveren met een hogere betrouwbaarheid, omdat ze zelf lerend zijn en technische problemen voorspellen en voorkomen. De producten van het I-Mech kunnen worden ingezet in marktgebieden zoals voor halfgeleiders, zonnecellen, operatierobots en 3D-printers.

Internet der dingen
Het project, onder leiding van technologie manager Arend-Jan Beltman bij Sioux, wordt opgedeeld in vijf blokken waarin machines worden ontwikkeld die volgens de nieuwe Industry 4.0 methode gaan werken. Dat zijn verbindingen die worden gelegd van alle apparaten met internet in het kader van het internet der dingen. Het tweede blok focust zich op operatierobots die zelf kunnen voorspellen wanneer er onderhoud nodig is. Ook wordt er gewerkt aan een machine voor de productie van zonnecellen. Een vierde blok is voor het versnellen van de productiesnelheid van theezakjes met een factor tien. Als laatste worden er sensoren gebruikt om trillingen van verspanende machines te corrigeren.