Eneco betaalde 2 miljoen voor klanten failliete Welkom Energie
Energiereus Eneco betaalde ruim 2 miljoen euro om de 90.000 klanten van energieleverancier Welkom Energie te mogen overnemen. Dat blijkt uit het eerste Tussentijds Financieel Verslag van curator Sjakko van Raaijen.
De koopsom die Welkom Energie-eigenaar Jaap Bakker medio oktober met Eneco overeenkwam bedraagt exact 2.117.500 euro, zo valt te lezen in het financiële verslag dat de curator gisteren bij de rechtbank Midden-Nederland deponeerde. In totaal zit er 1,95 miljoen euro in de failliete boedel van Welkom Energie.
Welkom Energie werd op 29 oktober failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Eerder hadden Welkom Energie en Eneco met goedkeuring van toezichthouder ACM een deal gesloten, waarbij Eneco de 90.000 klanten overnam.
Hoewel de energieleverancier destijds erkende daarvoor te betalen, weigerde Eneco de overnamesom te noemen. Nu is de hoogte dus bekend.
Weinig schuldenaren
Onduidelijk is of de gehele 1,95 miljoen euro in de boedel beschikbaar is voor de 90.000 gedupeerden. Kijkend naar het financieel verslag lijken er op het eerste gezicht weinig andere schuldenaren te zijn, ook geen preferente zoals de Belastingdienst.
Meer informatie volgt komende dagen als curator Van Raaijen van Okkerse & Schop Advocaten met zijn eerste schriftelijke faillissementsverslag komt. Hij legt daar nu de laatste hand aan. ,,Het volgt komende dagen”, laat Van Raaijen deze site weten.
Het geschil met gashandelaar GasTerra is in ieder geval nog niet uit de wereld, stelt de curator. Gerechtelijke stappen zijn echter nog niet ondernomen. ,,Maar ik wil verder niet op mijn verslag vooruitlopen.”
Kleine lettertjes
Eerder onthulde deze krant dat de curator van Welkom Energie in de clinch ligt met gashandelaar GasTerra over een eerder dit jaar aangekochte partij gas. Door de explosief gestegen gasprijs kan de curator hier miljoenen euro's mee verdienen. GasTerra - in handen van de Staat, Shell en ExxonMobil - ligt echter dwars en beroept zich op de kleine lettertjes van het contract.
Al met al lijkt er voorlopig voor de 90.000 gedupeerden 2 miljoen euro beschikbaar. Een bijzonder laag bedrag: veel ex-klanten hebben nog honderden euro's te goed, blijkt uit de eindafrekening die ze inmiddels hebben ontvangen. En dat is nog exclusief de welkomstbonus van soms 200 euro of meer.
Hoofdprijs
Ondertussen rekent Eneco de hoofdprijs aan de 90.000 klanten. Het bedrijf hoefde namelijk in de door de ACM gefiatteerde deal niet de energiecontracten mee te nemen. De gedupeerden betalen een gasprijs van liefst 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 cent voor een kilowattuur stroom.
Hoewel het energiebedrijf claimt dat het geen gekke tarieven zijn, is inmiddels duidelijk dat ze tot de hoogste in de markt behoren. Grote concurrenten als Vattenfall en Essent hanteren beduidend lagere tarieven. Hetzelfde geldt voor veel andere energieleveranciers.
Het leidt tot grote woede onder de gedupeerden van Welkom Energie. Velen kondigen aan meteen over te stappen van Eneco naar een andere leverancier zodra dit wettelijk mogelijk is.
Beluister hier onze podcast Geld Dichtbij:
Bekijk hier ook al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Klanten Welkom Energie krijgen nieuw termijnbedrag van Eneco: ‘Help, ik ga naar 631 euro per maand’
Veel van de 90.000 ex-klanten van Welkom Energie zijn zich opnieuw wild geschrokken. Nadat woensdag al bleek dat Eneco torenhoge tarieven rekent, kregen ze vrijdag hun nieuwe termijnbedrag door. Pieter Omtzigt eist ondertussen opheldering van het Kabinet. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
Simac wil klanten afsnoepen van Signify; IT-bedrijf maakt zich op voor vader-dochter-wissel
VELDHOVEN - Overnames zitten er even niet in bij Simac. Omdat de winstgevendheid onder druk staat, maar ook omdat het Veldhovense technologiebedrijf voorlopig genoeg potentie ziet in recente aanwinsten.Veldhoven -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig.
-
PREMIUM
Staat kan rijk worden van faillissement Welkom Energie, ten koste van gedupeerden
De Nederlandse overheid lijkt de lachende derde te worden bij het faillissement van Welkom Energie. Gashandelaar GasTerra, voor de helft van de staat, weigert een flinke partij door Welkom Energie gekocht gas vrij te geven. Dat levert de staat miljoenen op, maar zet de gedupeerde klanten in de kou. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Klanten van Welkom Energie gaan bij Eneco 289 euro per maand betalen
De 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie gaan fors meer betalen bij Eneco, met name voor gas. Van 1 november tot 1 maart betalen ze een vast tarief van 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 cent per kilowattuur stroom. Dat laat Eneco weten aan deze site.