Volledig scherm
© REUTERS

EU legt Qualcomm miljard euro boete op

updateDe Europese Commissie legt de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van 997 miljoen euro op vanwege een deal met Apple. Door tegen betaling exclusief chips voor modems in iPhones en iPads aan Apple te leveren, heeft Qualcomm zijn dominante marktpositie misbruikt, aldus de toezichthouder in Brussel.

Qualcomm sloot rivalen illegaal uit van de markt voor bepaalde chips gedurende meer dan vijf jaar, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Het bedrijf betaalde sinds 2011 miljarden aan Apple, een van zijn belangrijkste klanten, zodat het techbedrijf geen chips van andere bedrijven zou kopen.

Deze betalingen waren geen kortingen, maar werden gedaan op de voorwaarde dat Apple uitsluitend chips van Qualcomm zou gebruiken in al zijn iPhones and iPads, aldus Vestager. De overeenkomst tussen beide bedrijven maakt volgens haar duidelijk dat de betalingen zouden stoppen als Apple chips van een andere chipfabrikant zou betrekken.

Illegaal 

,,Door het gedrag van Qualcomm werden consumenten en andere bedrijven keuzemogelijkheden en innovatie ontnomen. Dit is illegaal onder de Europese mededingingsregels'', lichtte Vestager toe. De hoogte van de boete komt neer op bijna 5 procent van de omzet in 2017.

Qualcomm is wereldwijd veruit de grootste producent van de chips die nodig zijn om smartphones en tablets met 4G-netwerken te verbinden. Intel, de grootste concurrent, heeft geprobeerd de dominantie van Qualcomm op dit vlak te doorbreken. Pas in september 2016 begon Apple ook chips van Intel te gebruiken.

Brussel gaf juist vorige week groen licht voor de overname door Qualcomm van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. Aan de overname ter waarde van ongeveer 47 miljard dollar werden wel voorwaarden verbonden. Zelf is Qualcomm in het vizier van chipmaker Broadcom, dat zo'n 105 miljard dollar heeft geboden.

Beroep

Qualcomm gaat in beroep tegen de boete. Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf in een reactie laten weten. ,,Wij hebben er vertrouwen in dat de overeenkomst niet in strijd was met EU-regels, of de concurrentie in de markt heeft verstoord ten nadele van onze Europese klanten'', aldus bedrijfsjurist en bestuurder Don Rosenberg. ,,Wij hebben een sterke zaak om het vonnis juridisch te laten toetsen en zullen dat proces onmiddellijk in gang zetten.''

Het bedrijf benadrukt dat de het besluit van de Europese Commissie geen gevolgen heeft voor licenties of voor de dagelijkse bedrijfsvoering.