Volledig scherm
Chipproducent NXP. © ANP XTRA

EU zou overname NXP in Eindhoven volgende week goedkeuren

EINDHOVEN - Volgende week komt de EU met een goedkeuring van de overname van de Eindhovense chipfabrikant NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat meldt onder andere de Amerikaanse krant Financial Times op grond van bronnen rondom deze kwestie. 

Volgens die bronnen hebben Qualcomm en NXP voldoende concessies gedaan om de concurrentie in diverse takken van chipindustrie in stand te houden. Na deze goedkeuring kan de overname die in oktober 2016 werd aangekondigd doorgaan, mits er genoeg aandeelhouders akkoord gaan. Qualcomm bood 110 dollar per aandeel NXP, volgens de huidige koers circa 40 miljard euro. Donderdag was echter maar 2 procent van de aandelen aangemeld, terwijl dat 80 procent moet zijn. Verwacht wordt dat Qualcomm om die reden het bod met minimaal 10 procent zal verhogen. 

Broadcom

Qualcomm staat op zijn beurt onder druk omdat de concurrent Broadcom op zijn beurt een bod van 130 miljard dollar heeft uitgebracht op Qualcomm, met of zonder NXP. Het bestuur van Qualcomm verzet zich heftig tegen deze overname die volgens het bedrijf geen recht doet aan de waarde en kansen van het bedrijf. Dit is uitgegroeid tot een conflict tussen de bedrijven waarin Broadcom een procedure is gestart om het voltallige bestuur van Qualcomm tijdens een aandeelhoudersvergadering in maart te vervangen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement