Volledig scherm
Eurocommissaris Margrethe Vestager die de boete oplegde. © REUTERS

Europa legt chipmaker Qualcomm boete op van bijna 250 miljoen

EINDHOVEN - De Europese Commissie legt het Amerikaanse chipconcern Qualcomm een boete op van 242 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Brussel heeft Qualcomm zich schuldig gemaakt aan prijsdumping van chips voor mobiele telefoons om zo zijn kleinere concurrent Icera uit de markt te duwen.

Het draait om zogeheten UMTS-chips, die smartphones en tablets verbinden met mobiele netwerken. De illegale praktijken vonden plaats tussen 2009 en 2011. In de zomer van 2015 begon de Europese Commissie een formeel onderzoek naar de zaak. De opgelegde boete komt neer op bijna 1,3 procent van de omzet van Qualcomm in 2018.

,,Qualcomm verkocht deze producten onder de kostprijs met de intentie om een concurrent uit te schakelen. Het gedrag van Qualcomm verstoorde competitie en innovatie in deze markt”, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in een toelichting op de boete.

Klacht

Icera diende in 2010 een klacht in bij Brussel over de gang van zaken door Qualcomm. Volgens de Europese Commissie werd Icera een steeds grotere uitdager bij de UMTS-chips van Qualcomm. In 2011 werd Icera overgenomen door Nvidia.

Qualcomm kreeg begin vorig jaar ook al een Europese boete van bijna 1 miljard euro vanwege vermeende oneerlijke afspraken met technologieconcern Apple. Het chipbedrijf heeft beroep aangetekend tegen deze boete.

Vestager liet ook weten Qualcomms branchegenoot Broadcom in het vizier te hebben. In het begin van de herfst hoopt de eurocommissaris al een einde te kunnen maken aan contracten die niet aan de regels voldoen. Dat kan met een speciale maatregel terwijl het onderzoek tegen het chipbedrijf nog loopt.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.