Volledig scherm
Een deel van de productielijn van zonnecellen van Solliance op de High Tech Campus in Eindhoven. © Solliance

Europese samenwerking van Smit Thermal Solutions en Solliance in Eindhoven

EINDHOVEN - Smit Thermal Solutions en Solliance, beide in Eindhoven, werken samen in een Europees consortium om de productie van flexibele zonnecellen een impuls te geven. Met de Duitse producent van dit soort zonnecellen Avancis werd dat consortium ingesteld waarbij ook het Helmholtz Instituut in Berlijn, het Instituut Jean Rouxel in Nantes (Fr) en via Solliance TNO zijn betrokken. 

De opzet is om de mede door Solliance ontwikkelde CIGS zonnecellen, die werken met ultradunne lagen van de stoffen koper, indium, gallium en diselenide aangebracht op een kunststof folie, te verbeteren. Doel is het rendement, nu nog op circa 19 procent, tot boven de 20 procent op te hogen.

Al een machine gebouwd

Smit Thermal Solutions, bouwer van hightech ovens, heeft in het gebouw van onderzoeksconsortium Solliance op de High Tech Campus al een machine gebouwd waar dit soort zonnecellen op rollen kunststof kunnen worden gemaakt. Daarmee zijn de beoogde hogere rendementen gehaald, maar dan op zonnecellen van 1 bij 1 centimeter. Uitdaging is nu dit rendement op zonnecellen van 30 bij 30 centimeter te halen. 

Met een hoog rendement kunnen flexibele zonnecellen beter concurreren met zonnecellen op harde ondergrond, die een hoger rendement hebben, maar ook duurder zijn. Bovendien schermt het consortium met een veel lagere milieubelasting van CIGS zonnecellen en ze zouden bovendien beter werken bij bewolking of wanneer een deel van de zonnepanelen in de schaduw ligt.