Cryptovaluta, zoals de Bitcoin, hebben een enorm potentieel maar dragen ook risico's met zich mee.
Volledig scherm
Cryptovaluta, zoals de Bitcoin, hebben een enorm potentieel maar dragen ook risico's met zich mee. © ANP

Europese Unie komt met wetgeving om cryptovaluta te reguleren

De Europese Unie heeft een gezamenlijke benadering nodig voor zogeheten cryptovaluta en komt met wetgeving om het te reguleren. Beoogd eerste vicevoorzitter Valdis Dombrovskis (Economie) kondigde dat vandaag aan tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement.

In de zomer werd al bekend dat de mededingingsautoriteiten van de EU mogelijke concurrentieverstoring door de digitale munt libra van Facebook onderzoekt. Facebook introduceerde de cryptomunt Libra deze zomer. Het gaat om een eigen betaalmiddel waarmee gebruikers naar elkaar geld kunnen overmaken.

Aan het project doen grote financiële bedrijven mee zoals Visa, Mastercard en PayPal, maar ook techbedrijven zoals Spotify, Uber en Vodafone. Kort na de aankondiging bleken regelgevers al huiverig voor het nieuwe project; politici uit zowel Europa als de VS eisten streng toezicht op het betaalmiddel.


Risico's

Nieuwe financiële technologieën hebben een enorm potentieel, aldus Dombrovskis, maar brengen wel risico's met zich mee op het vlak van concurrentie, cyberveiligheid en financiële stabiliteit. Deze maand stapte betaalplatform PayPal, dat lid was van de ontwikkelgroep Libra Association, uit het project.

De Letse Dombrovskis, die de afgelopen vijf jaar EU-commissaris was, wijst op het belang van innovatie bij kleinere Europese bedrijven. Die hebben nu vaak moeite financiering te vinden. Hij kondigde aan met voorstellen te komen voor een nieuw fonds dat het midden- en kleinbedrijf moet helpen naar de beurs te gaan om kapitaal te vergaren.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.