Ruben van Vreeland (links) en Alex Dings van Bitsensor werden in 2017 door ondernemersplatform Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van 2017 (archieffoto).
Volledig scherm
Ruben van Vreeland (links) en Alex Dings van Bitsensor werden in 2017 door ondernemersplatform Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van 2017 (archieffoto). © Sprout

Failliete Bitsensor in Eindhoven maakt doorstart met branchegenoot On2it

EINDHOVEN - De Waardenburgse Cybersecurityspecialist On2it neemt de activiteiten van het failliete BitSensor over. On2it heeft daarover overeenstemming bereikt met curator Reinoud van Oeijen van Holla Advocaten. BitSensor vroeg twee weken geleden surseance van betaling aan, die kort daarna overging in een faillissement.

Bitsensor, dat in 2015 vanuit de Technische Universiteit Eindhoven werd opgericht door Ruben van Vreeland en Alex Dings, ontwikkelt technologie om met big data-analyses en kunstmatige intelligentie cyberaanvallen te herkennen en binnen 50 milliseconden automatisch tegen te gaan. De software van het failliete bedrijf kijkt mee met het dataverkeer naar applicaties, hoe daarop wordt gereageerd en wat naar buiten gaat.

Het bedrijf haalde in 2017 nog 400.000 euro aan investeringskapitaal binnen. Het is desondanks niet gelukt om op tijd nieuwe financiering zeker te stellen.

Doodzonde

Oprichter Lieuwe Jan Koning van On2it investeerde in het verleden ook al in Bitsensor en zegt dat het “doodzonde” zou zijn om niet verder te bouwen op deze technologie. „Het gebrek aan commercieel succes is geen indicatie voor het potentieel van de technologie om cyberaanvallen te detecteren en tegen te gaan. Wij gaan verder investeren in het team van Bitsensor en de ontwikkeling van de technologie, om deze als onderdeel van onze beveiligings-software internationaal op de markt te brengen.”

Bitsensor kreeg veel aandacht en ontving prestigieuze prijzen voor startende bedrijven. Zo werden ze door ondernemersplatform Sprout uitgeroepen tot de beste ondernemers van 2017. In dat jaar kreeg het bedrijf een Computable Award voor beste Nederlandse start-up in de ict industrie. BitSensor won bovendien een wedstrijd van de gemeente Eindhoven, TU/e en VolkerWessels voor de beste internettoepassing in de openbare ruimte.

Vast bedrag

On2it, met een vestiging in Plano VS,  is een softwareonderneming die met zelf ontwikkelde software cybersecurity als een dienst en voor een vast bedrag per maand aanbiedt. Het bedrijf integreert hardware en software van toonaangevende internationale leveranciers van computer- en netwerkbeveiliging, en levert klanten toegang tot een ervaren team dat cyberaanvallen helpt te voorkomen, volgen, detecteren en actie kunnen ondernemen bij calamiteiten.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.