FNV: 750 stakers bij DAF in Eindhoven, DAF meldt 'lagere' productie

PollEINDHOVEN - Zo'n 750 medewerkers van DAF hebben vrijdag het werk neergelegd. Dat zegt  FNV Metaal.

De Eindhovense truckfabrikant heeft daardoor minder vrachtwagens kunnen produceren dan gewoonlijk, al noemt het bedrijf geen aantallen. ,,Omdat we ook vandaag geen concessies willen doen aan de bouwkwaliteit van onze trucks, is de productie verlaagd", meldt DAF.

Het aantal van 750 stakers is wat lager dan de door FNV uitgesproken verwachting dat tussen de 800 en 1000 medewerkers het werk zouden neerleggen. ,,Maar het zijn er 300 meer dan bij de eerste staking tijdens de vorige cao-onderhandelingen", stelt Remy de Bats, een van de stakingsleiders. 

DAF-personeel staakte vanwege de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de grootmetaalbedrijven.  De cao voor de metalektro geldt voor zo'n 150.000 medewerkers van bedrijven als DAF, VDL, ASML, Fokker, Scania en Siemens. 

De vakbonden en werkgeversorganisatie FME  liggen qua beoogde loonstijging ver uit elkaar. FNV Metaal wijst op de klinkende winsten in de sector en eist een groei met 3,5 procent voor het komende jaar met een minimumstijging van 1000 euro. De werkgevers bieden 1,4 procent voor 2018 en voor drie jaar een gemiddelde stijging met 2,5 procent. Onenigheid is er ook over de mate waarin bedrijven flexibiliteit qua werktijden mogen eisen. Derde hete hangijzer zijn regelingen voor ouderen waarmee die wat gas kunnen terugnemen en ruimte kunnen scheppen voor de instroom van jongeren.

Poll

Werknemers hebben recht op deel van de winst als het economisch goed gaat

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
3160 stemmen
DAF topman Preston Feight rechts in gesprek met FNV bestuurder Petra Bolster.
Volledig scherm
DAF topman Preston Feight rechts in gesprek met FNV bestuurder Petra Bolster. © ed
DAF-medewerkers schrijven zich in om te staken.
Volledig scherm
DAF-medewerkers schrijven zich in om te staken. © ed