Volledig scherm
Jumbo supermarkt vraag om de medische gegevens van zijn personeel. © ANP

'Franchiser supermarktketen Jumbo speelt medische gegevens personeel door voor subsidies'

UPDATEEen franchiser van de Veghelse  supermarktketen Jumbo vraagt medewerkers medische gegevens aan te leveren, maar zegt daar niet bij dat die worden doorgespeeld naar een extern bedrijf om te worden gebruikt voor de aanvraag van subsidies. Jumbo laat weten dat dit geen centraal beleid is van de supermarktketen.

Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Een huisarts die een verzoek voor een doktersverklaring kreeg van een patiënt weigert medewerking en trekt aan de bel. Het gaat vooralsnog om vestigingen rondom Breda.

Personeelsleden worden gevraagd voor een dossieronderzoek een enquête in te vullen waar ook medische vragen in staan. Wie in goed vertrouwen vertelt dat hij weleens last heeft gehad van psychische klachten krijgt een brief waarin verzocht wordt om een rapport of doktersverklaring aan te leveren. Als de medewerker niet meewerkt wordt er gedreigd met consequenties, zo staat in de brief. 

Subsidies

Een operationeel directeur van het bedrijf verklaart dat de medische gegevens worden doorgezet naar een extern bedrijf dat daarmee subsidies aanvraagt bij de overheid. Personeel van de supermarktketen wordt daarover op geen enkele wijze geïnformeerd.

Quote

Jumbo overtreedt op drie punten de wet.

Elise van Es, arbeidsrechtsadvocaat

Jumbo zegt dat medewerkers wettelijk verplicht zijn medische informatie aan te leveren, maar dat is niet zo, zegt arbeidsrechtsadvocaat Elise van Es van Van Hout Advocaten. ,,Medische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Jumbo mag geen medische gegevens opvragen. In dit geval gaan ze zelfs zo ver, dat ze na een enquête een doktersverklaring/-rapport opvragen, wat vervolgens onderdeel uitmaakt van een personeelsdossier." Van Es vindt het zeer kwalijk en zegt dat de gegevens niet alleen niet opgevraagd mogen worden, maar ook niet mogen worden verwerkt en werknemers hier niet aan mee hoeven te werken. Daarnaast mag Jumbo de gegevens ook niet doorspelen naar een commercieel bedrijf voor subsidieaanvragen. Jumbo overtreedt daarmee op drie punten de wet.

Met de beste bedoelingen

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens noemt het niet in haak en volgt de zaak. ,,Een werkgever mag niet op de stoel van de dokter gaan zitten. Hij mag geen informatie over je gezondheid verzamelen, niet delen en je mag uiteraard ook niet zonder een arts medische gegevens interpreteren." De AP zegt dat werkgevers werknemers moeten informeren waarom zij hun gegevens verzamelen.

Jumbo stelt in een reactie dat het overtuigd is dat de bewuste vestigingen 'met de beste bedoelingen hebben gehandeld'. ,,Met de huidige druk op de arbeidsmarkt, kijkt deze ondernemer ook naar de mogelijkheid om medewerkers met een beperking aan te nemen. Het is zijn inzet om medewerkers met een beperking zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen in het werk." 

Daarbij laat het bedrijf weten dat het gaat om één individele franchiser. 'Wij willen benadrukken dat het hier gaat om winkels van één individuele franchiser en deze handelswijze niet gebaseerd is op enig centraal beleid van Jumbo. We vragen nooit om medische gegevens van onze werknemers!', zo valt te lezen in een persverklaring. 

Jumbo gaat nader uitzoeken wat er precies gebeurd is.

  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.