Mensen met een dwarslaesie weer laten lopen is het doel van GTX medical in Eindhoven,
Volledig scherm
Mensen met een dwarslaesie weer laten lopen is het doel van GTX medical in Eindhoven, © GTX

Fusie Eindhovense onderzoeker dwarslaesie met branchegenoot in VS

EINDHOVEN - GTX medical, eerder bekend als G-Therapeutics, gaat fuseren met het Amerikaanse Neuro Recovery Technologies. Beide bedrijven gaan na de fusie door onder de naam GTX medical en krijgen een kapitaalinjectie van onder meer de Amerikaanse organisatie van dwarslaesie patiënten Christopher & Dana Reeve Foundation, die ook aandeelhouder is. 

Beide bedrijven zijn actief met de ontwikkeling van technologie waarmee mensen met een dwarslaesie, een onderbreking van zenuwbanen in de rug, geholpen kunnen worden. GTX medical heeft samen met de universiteit in het Zwitserse Lausanne met haar technologie sinds 2016 bij acht patiënten met een dwarslaesie een klinische haalbaarheidsstudie gedaan.

Twee sporen onderzoek

Topman Sjaak Deckers van GTX medical zegt opgetogen te zijn over de fusie. „Nu kunnen we langs twee sporen het onderzoek naar en de ontwikkeling van technologie voor dwarslaesie patiënten een nieuwe impuls geven. We vullen elkaar perfect aan. Onze Amerikaanse collega’s richten zich op hoge dwarslaesies en het helpen van patiënten om hun armen en handen weer te bewegen. Wij richten ons samen met de universiteit van Lausanne op patiënten met een lage dwarslaesie die niet meer kunnen lopen.”

In de hoofdvestiging in Eindhoven werken inmiddels 55 mensen en in Lausanne circa 10. Volgens Deckers werken er na de fusie 75 tot 80 mensen bij het bedrijf. „Dankzij de financiële injectie kunnen we de komende tijd het aantal werknemers verder uitbreiden. Bovendien starten we een vestiging in de buurt van Boston in de Verenigde Staten. We hopen hierdoor sneller onze technologie in klinische studies en in de praktijk te testen. We hopen in 2021 met deze studies zowel in de VS als in Europa te beginnen. Dan duurt het in de VS nog twee en hier in Europa minimaal drie jaar voordat er goedkeuring is om onze producten op de markt te brengen.”

Onderhuids apparaatje

De Eindhovense technologie werkt met een onderhuids apparaatje, een soort pacemaker, dat verbonden is met zenuwbanen in het ruggenmerg. Het apparaatje stuurt elektrische pulsen via die zenuwbanen naar de loopspieren. De gebruiker bestuurt dat proces met een soort afstandbediening. In de schoenen zijn bovendien sensoren ingebouwd die de loopbewegingen detecteren en via het apparaatje de spieren in het juiste ritme stimuleren. GTX medical doet ook onderzoek naar de mogelijkheid om in een volgende fase het lopen te besturen met signalen rechtstreeks uit de hersenen.

Het systeem van het Amerikaanse bedrijf waarmee GTX medical fuseert werkt buiten het lichaam. Met elektroden op de huid worden daarbij bewegingen van armen en handen gestimuleerd.