Gasprijs schiet omlaag nu Amerikaanse schepen met aardgas koers zetten naar Europa
De Europese gasprijs daalt ineens hard, waarschijnlijk vanwege Amerikaanse schepen met vloeibaar aardgas die hun koers hebben gewijzigd naar Europa. Minstens tien tankers hebben midden op de oceaan besloten hun gas aan Europa te verkopen, vanwege de hier hoge tarieven.
Waar de prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse markt - leidend voor Europa - afgelopen dinsdag nog een recordhoogte aantikte van 188 euro, is deze nu flink gedaald naar 126 euro.
De gasprijzen stijgen al maandenlang explosief. De Russische aanvoer van gas naar Europa is onzeker, de voorraden zijn aan banden gelegd en spanningen met Oekraïne brengen twijfels bij Europese landen of de Russen hun gasexport zien als politiek middel. Daarnaast zijn er op Europees niveau steeds meer bewegingen om andere energievoorzieningen zoals kerncentrales en kolencentrales te sluiten. Dat drijft de gasprijs op en maakt de brandstof tegelijkertijd schaarser. Nog nooit is de prijs voor gas zo hoog geweest, en kleine energiebedrijven worden daar de dupe van.
De prijs voor gas in de VS is zo’n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland. Maar nu dit geen optie meer lijkt te zijn, en er hier een tekort aan gas gloort, denkt Amerika ons te kunnen verlichten.
Het roer om
Meerdere schepen met lng, zoals vloeibaar aardgas ook wel wordt genoemd, gooiden de afgelopen week plotsklaps hun roer om en kozen Europa als bestemming. Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat sowieso tien schepen van koers zijn gewijzigd, en van nog eens 20 schepen lijkt het ook alsof ze naar Europa gaan. Op de live tracking-kaarten van Marine Traffic zijn zo'n 15 lng-schepen te vinden die onderweg zijn naar Europa. Dat worden er waarschijnlijk dus nog meer.
Belgische krant De Standaard geeft voorbeelden van de vreemde routes die de schepen nu hebben afgelegd. Zo is er een tanker die ter hoogte van Singapore rechtsomkeert maakte en naar Europa vertrok. Een ander schip was al bijna bij eindbestemming China, maar wijzigde de koers naar het Verenigd Koninkrijk. Een schip vanuit Nigeria spant misschien wel de kroon: na Kaap de Goede Hoop gerond te hebben, werd de kapitein verteld via het Suezkanaal richting Europa te vertrekken, een route die tweeënhalf keer zo lang is als het normale traject van Nigeria naar de Europese kust.
Korte termijn
Dat dit soort schepen tijdens hun vaarroute van koers veranderen is niet heel gek, aldus Tie Schellekens, woordvoerder van de Rotterdamse haven. ,,De prijs is heel belangrijk voor de goederenstroom van gas. Het gaat dan om de verhouding van wereldwijde prijzen. Als de gasprijs hier ideaal is, dan kunnen goederenstromen daarvoor verlegd worden.”
Dat schepen plots van koers veranderen vanwege de gasprijs is op zich niet bijzonder. Het effect van de verkoop van Amerikaanse lng heeft hier meestal een kortdurend drukkend effect op de gasprijs.
Vaak wordt de bestemming van een schip kort voor vertrek pas duidelijk, soms is het ook zo dat een kapitein pas tijdens de reis te horen krijgt waar hij heen gaat. Soms liggen schepen zelfs te wachten voor de kust op een goed moment om de haven binnen te varen. Dat kan soms miljoenen euro‘s aan inkomsten schelen. Toch komt het niet vaak voor dat zoveel schepen ineens naar Europa komen, omdat normaal de prijzen in Azië gunstiger zijn.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Omzet PostNL daalt door wegvallen effecten corona
De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald. Dat komt onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten. -
PREMIUM
Wedstrijd zo duurzaam mogelijk vliegen: ‘We willen dat ideeën overwaaien’
Vijftien luchtvaartmaatschappijen troeven elkaar deze week af in een door KLM bedachte wedstrijd. Niet wie de snelste vlucht maakt, maar wie het duurzaamst vliegt. KLM wil op dat terrein vooral zelf stappen zetten. ‘Binnen vijf jaar maken we onze eerste elektrische lijnvlucht.’ -
Nu corona voorbij is, zien meer starters in horeca en cultuur hun kans schoon
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMhoogleraar
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.