De haven van Shanghai, in het oosten van China. In deze stad wordt getracht de handelsoorlog te beëindigen.
Volledig scherm
De haven van Shanghai, in het oosten van China. In deze stad wordt getracht de handelsoorlog te beëindigen. © AP

Handelsoorlog VS-China: weinig hoop op doorbraak

Chinese en Amerikaanse topfunctionarissen komen dinsdag in China voor het eerst sinds mei samen voor een nieuwe gespreksronde om tot een oplossing te komen voor de handelsoorlog. Veel vooruitgang wordt er niet verwacht.

Handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin zullen naar Shanghai afreizen voor de gesprekken, die twee dagen zullen duren. Door het verhogen van importtaksen en het opleggen van invoerquota maken beide landen het steeds moeilijker voor elkaar om onderling te handelen. 

Het idee is dat ieder land op die manier zijn eigen industrie en bedrijven kan beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Maar de handelsoorlog treft ook bedrijven uit het ene land, die in het andere land opereren, zoals Apple. 

De elektronicagigant vreest slachtoffer te worden van de maatregelen door de handelstarieven voor computeronderdelen die het bedrijf in China laat maken. Apple vroeg de Amerikaanse president Trump om een uitzondering te maken. Die is echter niet van plan te wijken. ,,Verplaats je productie maar van China naar de VS’’, was vorige week zijn boodschap voor de techreus. 

Wapenstilstand

Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping sloten op de G20-top in Japan eind juni een ‘wapenstilstand’ in het slepende handelsconflict. De Amerikaanse president zei toen dat hij de importtarieven voor China ,,voorlopig’’ niet zal verhogen, aangezien de gesprekken tussen de twee landen zullen worden hervat. 

Toch dreigde Trump onlangs weer met meer importheffingen op Chinese goederen. Hij verklaarde vorige week nog dat een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China mogelijk nog even op zich laat wachten. Misschien zelfs nog tot na de presidentsverkiezingen in 2020, omdat Peking liever een deal zou willen sluiten met een Democraat.