Volledig scherm
Met een door Imec Eindhoven ontwikkelde ECG-chip kunnen hartslag en beweeglijkheid van de ongeboren baby worden gemeten. © Imec

Hartslag en beweeglijkheid van ongeboren baby op mobiele telefoon met Eindhovense chip

EINDHOVEN – Een draagbare 5-kanaals elektrocardiogram (ECG)-chip op de buik van een zwangere kan hartslag en beweeglijkheid van de foetus continu en nauwkeurig meten. Met de chip leggen imec Eindhoven en het nieuw opgerichte bedrijf Bloomlife de basis voor een thuismonitoringsysteem dat de foetale ECG nauwkeurig kan opmeten vanaf week 20 in de zwangerschap.

Aanstaande ouders worden soms geconfronteerd met periodes van onzekerheid over het welzijn van hun kind, vooral tussen doktersbezoeken in. Het systeem van Imec Eindhoven kan een deel van die onzekerheid wegnemen en waardevolle inzichten en gegevens opleveren. 

Gezondheid van de moeder

Bestaande oplossingen zijn doorgaans beperkt tot het meten van de gezondheid van de moeder, of het detecteren van weeën. Daarnaast verbruiken bestaande chips te veel energie om gebruikt te worden in draagbare oplossingen. Zij zijn niet in staat om continue informatie aan te leveren over het welzijn van de ongeboren baby.

De chip met de naam Beatle-IC van Imec en Bloomlife is een prototype van de eerste draagbare 5-kanaals ECG-chip die de hartslag en beweeglijkheid van een baby continu, nauwkeurig en op een gebruiksvriendelijke manier registreert. En dat vanaf week 20 in de zwangerschap. De chip kan worden geïntegreerd in een kleine, comfortabele wearable en is gekoppeld aan een app waarmee zwangere vrouwen het welzijn van hun baby eenvoudig thuis kunnen monitoren.

Ook voor medisch personeel

Eric Dy, medeoprichter van Bloomlife: “In een volgende stap gaan we de technologie onderwerpen aan een klinische studie, zodat we de meetresultaten van de chip verder kunnen valideren. Op termijn zijn we niet alleen van plan een consumentenproduct te lanceren, maar ook een tool die door medisch gekwalificeerd personeel kan worden gebruikt. We zijn heel enthousiast over de resultaten die we tot nu toe hebben geboekt; en dat vanuit onze persoonlijke missie, namelijk het ontwikkelen en aanbieden van broodnodige innovatieve oplossingen die de grootste uitdagingen in de prenatale zorg – waaronder vroeggeboorte – aanpakken.”