Heineken denkt bierprijzen te moeten verhogen vanwege inflatie
Bierbrouwer Heineken waarschuwt dat de prijs van de biertjes duurder wordt door de huidige inflatie. Zo zijn de prijzen van grondstoffen, vervoer en energie al enige tijd hoog en die zal de bierbrouwer door gaan berekenen aan klanten, stelt het bedrijf bij de presentatie van zijn jaarcijfers.
De kroegen mogen weer langer open en evenementen kunnen weer worden georganiseerd, maar voor de bierliefhebbers dreigt een hogere rekening. Afgelopen tijd had Heineken de gevolgen van gestegen grondstofprijzen nog afgedekt door middel van langer lopende contracten. Nu graan duur blijft, zal de bierbrouwer ook die hogere prijzen moeten gaan betalen. De kosten per hectoliter bier zullen rond de 15 procent hoger uitkomen, waarschuwt de onderneming.
Eerder meldde de horeca in Nederland al de prijzen te zullen verhogen. Heineken zegt moeilijk te kunnen voorspellen wat dit voor de verkopen inhoudt. ,,Wij denken dat mensen echt veel zin hebben om weer met vrienden een drankje te doen”, zegt topman Dolf van den Brink. ,,En er speelt ook mee dat veel mensen het de horeca gunnen na de coronatijd.”
Duurdere biertjes
Die corona speelt nog altijd een rol. Heineken denkt dat de markten in Azië en Oceanië sterk terug zullen veren dit jaar. Het herstel van de horeca in Europa duurt mogelijk nog wat langer. Afgelopen jaar toonde Heineken al herstel ten opzichte van het eerste coronajaar 2020. Zo werd er qua volume 4,6 procent meer bier verkocht. Daarbij merkte het bedrijf dat klanten steeds vaker kiezen voor wat duurdere biertjes. Het volume van het merk Heineken groeide bijvoorbeeld met 17,4 procent en ligt nu hoger dan voor corona.
Ook andere zogeheten premiummerken scoorden goed. Het Italiaanse Birra Moretti werd bijvoorbeeld succesvol op nieuwe markten geïntroduceerd. Problemen waren er bij het Aziatische biermerk Tiger dat veel last had van de lockdowns in Vietnam en Cambodja.
Alcoholvrij
Ook de 0.0-trend blijft zich doorzetten. Heineken verkocht 10 procent meer alcoholvrij bier en maakt ook alcoholvrije varianten van meer verschillende biersoorten. Inmiddels is 0.0 goed voor 6,6 procent van al het bier dat Heineken maakt. Ook buiten de biermarkt groeit Heineken met bijvoorbeeld cider, al had het bedrijf bij de appeldrank last van de gesloten Engelse pubs. Heineken zet verder in op hard seltzer, een soort alcoholische limonade, die het in meerdere landen onder verschillende namen op de markt brengt.
Dat alles leidde tot een omzet van 26,6 miljard euro. Onder de streep hield Heineken 3,3 miljard euro winst over.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ASML bouwt volop door in Veldhoven, maar kijkt ook elders rond
Veldhoven, Delft, Eindhoven -
PREMIUM5
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Brand verwoestte zijn bedrijf, maar champignonkweker Jozef liet zich niet kisten: ‘Dit is mijn leven, ik wil hier verder’
SINT-OEDENRODE - In september 2020 brandde champignonkwekerij Nesco in Sint-Oedenrode tot de grond toe af. Maar het bedrijf van Jozef van den Elsen herrees uit de as en gooit nu wereldwijd hoge ogen als het gaat om de teelt van biologische champignons.Sint-Oedenrode -
PREMIUM
Einde van stakingen bij Heineken in zicht: FNV spreekt van ‘beter eindbod’
DEN BOSCH - Het einde van de stakingen bij Heineken lijkt in zicht te zijn. Na de onderhandelingsronde van maandagmiddag ligt er volgens vakbond FNV een ‘beter eindbod’ van het bierconcern op tafel voor een nieuwe cao. Medewerkers mogen nu besluiten of het goed genoeg is en als dat het geval is, dan stoppen de acties. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Philips machteloos tegen Russische handel in eigen scheerapparaten
Eindhoven -
-
-
PREMIUM
‘Nog dit jaar eerste schip met groen waterstof in Rotterdamse haven’
De revolutie naar de waterstofeconomie is begonnen. Nog voor de zomer vaart de eerste tanker met duurzaam geproduceerde waterstof de Rotterdamse haven in. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.