Volledig scherm
© Lightyear

Helmonds Lightyear en Ioniqa en IBIS Power uit Eindhoven finalist voor verkiezing Nationale Iconen

EINDHOVEN/HELMOND - Lightyear, Ioniqa en IBIS Power zijn drie van de tien finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Ook een instrument voor materiaal- en kunstonderzoek waar de TU Eindhoven en VDL ETG uit Eindhoven een aandeel in hebben, is genomineerd.

Dat heeft het ministerie van economische zaken donderdag bekend gemaakt. Genomineerd zijn innovaties die ‘uitblinken in het bieden van oplossingen voor maatschappelijke opgaven'. 

Het in Helmond gevestigde Lightyear doet dat met zijn elektrische familieauto op zonne-energie. Ioniqa is genomineerd voor zijn chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval. IBIS Power is kandidaat met PowerNEST, een extra verdieping op een pand dat energie genereert uit zon en wind.

De TU/e en VDL ETG zijn deelnemer aan het onderzoeksproject Smart*Light dat wordt geleid door de TU Delft. Het consortium heeft een mobiel instrument ontwikkeld dat röntgenstraling genereert voor toepassingen in medisch onderzoek, voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en voor onderzoek van belangrijke kunstwerken in musea.

Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.