Volledig scherm
© Shutterstock

Hema zegt contract van franchisenemers met 24 winkels op

De directie van Hema heeft de contracten met een groep franchisenemers beëindigd, die in totaal 24 winkels in handen heeft. De franchisenemers kregen vorige week een brief van de directie, waarin ze op de hoogte werden gesteld. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vandaag.

De ondernemers waar het om gaat zitten stuk voor stuk in het bestuur van de franchiseorganisatie van de winkelketen, de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). De VAB beheert in totaal 40 procent van alle Hema-vestigingen in Nederland. Onder de vestigingen waar het nu om gaat zitten onder meer de Hema in Weert, Nunspeet en Harderwijk.

Wanneer de contracten niet worden hernieuwd, sluiten de winkels waar het om gaat mogelijk. Gewoonlijk worden de contracten elke tien jaar verlengd.

Er is al langer een strijd gaande tussen de directie en verschillende franchisers van Hema. Zo lopen er zelfs meerdere rechtszaken. Het conflict gaat onder meer over de verdeling van de kosten bij verkopen in de webwinkel, waarbij het moederbedrijf meer kosten aan de winkeliers wil toerekenen. De ondernemers die aangesloten zijn bij de VAB verzetten zich hiertegen.

Het overleg tussen de directie en de VAB ligt stil. Hema zou nu individuele franchisenemers benaderen, ondanks het oordeel van de rechtbank dat overleg alleen via het bestuur van de vereniging mag lopen.

Mislukte verkoop

Britse investeerder Lion Capital is eigenaar van Hema, en probeert de keten al een tijd lang te verkopen. Dat mislukte al drie keer. Het zou komen door de online-afspraken. De Belgische investeerder Core Equity haakte volgens de directie om diezelfde reden afgelopen juni als laatste af. De investeerder zou 1 miljard hebben betaald, en vooral interesse in de webshop hebben gehad. Die zou echter niet winstgevend zijn in de huidige constructie.