Volledig scherm
De High Tech Campus organiseert een grootschalig start-up evenement op de Hannover Messe. © HTC

HighTechXL Eindhoven voorbeeld voor Hannover Messe

EINDHOVEN - Met 27 beurshallen vol technologische hoogstandjes en 6500 deelnemers is de Hannover Messe in Duitsland de grootste (hardware)technologiebeurs ter wereld. 

Uit heel de wereld komen bedrijven ieder voorjaar een week in Hannover bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen op gebied van technologie te presenteren of te bekijken. Nederland is een belangrijke deelnemer. Zeker de laatste vier jaar is ons land goed zichtbaar met het Holland Innovatieplein waar zowel gerenommeerde bedrijven als veelbelovende start-ups hun nieuwste vindingen demonstreren. „Voor start-ups is die beurs goud waard. Iedereen is er. Van toeleveranciers tot investeerders en potentiële klanten", legt Bert Jan Woertman van de High Tech Campus uit. „En iedereen vindt het leuk om die start-ups te bezoeken. Ze zijn enthousiast en vertellen veel. Het is altijd druk op dat plein. Er komen veel hoogwaardigheidsbekleders langs, er heerst een feestelijke stemming. De dynamiek is goed." 

Dat viel op bij de organisatie van de Hannover Messe. Die ging bij de Nederlandse organisatie te rade om die sfeer door te trekken en meer start-ups naar de beurs te halen. „Wij hebben ze een filmpje van het HighTechXL evenement laten zien, waar start-ups en scale-ups pitchen voor een groot publiek. Zoiets zagen ze wel zitten", lacht Woertman. „Daarop hebben wij samen met Holland Innovative en HighTechXL voorgesteld een dergelijk evenement te organiseren. Dat voorstel is anderhalve maand geleden goedgekeurd." Inmiddels is samen met de Hannover Messe een team van vier mensen opgetuigd. „We hebben niet veel tijd, maar het scheelt dat de juiste partijen sowieso al op de beurs zijn", benadrukt Noor Sadiq van HighTechXL. „Wij moeten een platform creëren waarop we ze bij elkaar brengen." Inmiddels zijn diverse start-ups en partijen als het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Noord-Brabant, Start-up Delta en Brainport aangehaakt. „Het enthousiasme is groot, want we zetten niet alleen de bedrijven en onszelf op de kaart, maar ook onze regio."