IMF: schade wereldeconomie door corona ruim 12.000 miljard dollar
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar. Dat schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij de ‘Great Lockdown’ noemt.
Delen per e-mail
Volgens Gopinath veroorzaakten de virusuitbraak en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de ziekte de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, met een verwachte mondiale krimp van 4,9 procent dit jaar. Dat is een sterkere krimp dan het IMF in april nog had verwacht. Voor volgend jaar wordt dan weer een opleving van de wereldeconomie met 5,4 procent voorspeld.
Gopinath schrijft dat er wel veel onzekerheden zijn rond deze voorspellingen. Zo kunnen bijvoorbeeld vaccins of behandelingen tegen het coronavirus de economische activiteit helpen versnellen, net als extra steunmaatregelen van overheden. Daar staat tegenover dat een tweede golf van coronabesmettingen dit herstel zal ondermijnen, terwijl ook geopolitieke en handelsspanningen schade kunnen aanrichten. De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting met 12 procent krimpen door de crisis.
De IMF-hoofdeconoom verwacht verder dat staatsschulden in de wereld dit jaar zullen stijgen naar de hoogste niveaus sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de enorme steunpakketten tegen de schadelijke impact van de coronacrisis moesten landen veel schulden aangaan. Gopinath wijst daarom op het belang van verstandig fiscaal beleid van overheden om die schulden te beheren, met bijvoorbeeld het snijden in onnodige uitgaven en goed belastingbeleid.
Nederland
De Nederlandse economie krimpt nog iets harder dan het IMF twee maanden geleden voorzag, maar herstelt daarna ook steviger. Wereldwijd rekent de denktank nu op een fors grotere krimp met juist een langzamer herstel het jaar daarna.
Het Nederlandse bruto binnenlands product neemt volgens de organisatie dit jaar met 7,7 procent af. Dat is nog eens 0,2 procentpunt meer dan de 7,5 procent krimp die het IMF in april nog verwachtte. De Nederlandse economie groeit volgend jaar dan weer met 5 procent. Voor 2021 voorzag het IMF eerder een groei van 3 procent.
Onzekerheid
Het IMF benadrukt dat er nog altijd een grote mate van onzekerheid is en ging er bij de nieuwe raming van uit dat de omstandigheden op de financiële markten ongeveer gelijk blijven aan de situatie van nu. De denktank hamert verder op het belang van maatregelen die inkomensverliezen voor huishoudens en bedrijven opvangen ten tijde van lockdowns en beleid om de vraag aan te wakkeren zodra er heropend wordt. Ook moeten dan middelen worden verplaatst van sectoren die vermoedelijk veel kleiner blijven na de pandemie ten gunste van groeisectoren.
De internationale gemeenschap moet er volgens het IMF ten slotte voor zorgen dat de zorgsystemen van alle landen genoeg geld hebben. Ook moeten arme landen worden geholpen door bijvoorbeeld schulden kwijt te schelden of afbetalingen daarvan te bevriezen. Vaccins moeten zodra ze er zijn ook voor alle landen beschikbaar komen, zodat de pandemie zo snel mogelijk onder controle kan worden gebracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eindhovense hightech start proeftuin met Duitse regio voor digitale ontwikkeling
EINDHOVEN - Duitse kwaliteit en grondigheid. Nederlandse flexibiliteit en creativiteit. De kracht van de combinatie wordt beproefd op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Samen met experts uit de regio rond Stuttgart wordt een praktijklaboratorium opgezet op het gebied van digitale ontwikkeling van nieuwe hightech systemen of producten. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
Koopkrachtberekenaar Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier
Het eerste loonstrookje van 2021 komt volgende week. Er is volgens het Nibud een bescheiden koopkrachtstijging van 1 procent. Maar achter de cijfers zit vooral veel onzekerheid. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe huishoudens het financieel gaan redden in 2021. -
DAF's moederbedrijf Paccar zet verdere stap naar zelfrijdende trucks, maar nog niet voor DAF
EINDHOVEN - Paccar gaat een samenwerking aan met de Amerikaanse start-up Aurora voor de ontwikkeling van zelfrijdende trucks. Vooralsnog alleen voor zijn Amerikaanse vrachtwagens, en niet voor DAF-trucks. -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.
-
PREMIUM
Hoogleraar: ‘Huidige maatregelen zijn economisch extreem schadelijk’
De verlenging van de lockdown die premier Rutte deze week aankondigde, brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs is het tijd voor een nieuwe aanpak. ,,Het instrument van de lockdown is bot geworden.” -
PREMIUM
Houd je geld in de gaten: vier methoden om financieel overzicht te houden
Weet jij waar je geld blijft? Het begin van een nieuw jaar is altijd een goed moment om inkomsten en uitgaven weer eens tegen het licht te houden. Vier manieren om overzicht te krijgen én te houden. -
PREMIUM
VIDEO Bijna 1400 stakers registreren zich in Eindhoven: actiebereidheid van ASML’ers neemt toe
EINDHOVEN - Tegen de 1400 medewerkers van DAF en ASML hebben zich donderdag ingeschreven voor de stakingsactie van 48 uur in het kader van de metaal-cao.