Volledig scherm
© REUTERS

IMF waarschuwt voor flinke schok bij no deal-brexit

Een no deal-brexit kan voor een flinke schok op de financiële markten zorgen, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie kan economisch gezien voor problemen en veel onrust zorgen.

De wereldeconomie is op het moment erg kwetsbaar, signaleert het IMF. Die kwetsbaarheid wijt het fonds aan verschillende ontwikkelingen. Een daarvan is de aanhoudende stimulering door centrale banken, waardoor het voor bedrijven en consumenten erg makkelijk is geworden om leningen aan te gaan en zich in de schulden te steken. Daarbij zijn beleggers aangemoedigd om meer risico’s te nemen in hun zoektocht naar rendementen. Veel financiering vindt bovendien plaats buiten de traditionele banken om, waardoor er minder zicht en controle is.

Een en ander leidt ertoe, aldus het IMF, dat mensen en bedrijven flink in de problemen kunnen komen als de financiële omstandigheden opeens omslaan. Het fonds heeft specifiek gekeken naar de schuldenberg in acht grote landen, waaronder de Verenigde Staten en China. De schulden waaraan grote risico’s kleven, zouden in de duizenden miljarden dollars lopen.

Verandering

Rond de brexit bestaat al heel lang onzekerheid. Toch is de situatie op de Britse financiële markten de laatste maanden nog tamelijk ordelijk, constateert het IMF. Daar kan verandering in komen naarmate de huidige brexitdeadline van 31 oktober dichterbij komt, staat in een nieuw rapport van het fonds over de financiële stabiliteit.

Buiten de brexit spelen er ook nog andere spanningen en conflicten die een hap kunnen halen uit de economische groei, zoals het IMF die eerder deze week heeft voorspeld. Denk aan de mogelijkheid dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China verder escaleert. De organisatie uit Washington heeft daarnaast de indruk dat aandelen in de Verenigde Staten en Japan over de gehele linie overgewaardeerd worden.

Volledig scherm
© REUTERS