Volledig scherm
© Thinkstock

In 2017 minste faillissementen sinds 2000, in Zuidoost-Brabant daling 28,9 procent

Interactieve graphicEINDHOVEN/HELMOND  - Vorig jaar zijn 3290 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard in Nederland. Dat is het laagste aantal na het jaar 2000, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In Zuidoost-Brabant nam het aantal faillissementen af met 28,9 procent. Daar gingen 177 bedrijven failliet.

Verder zijn het een kwart minder faillissementen dan in 2016. In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek van 8376. Daarna is het aantal vier jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met bijna 61 procent. Dit gaat samen met de economische groei in Nederland, aldus het statistiekbureau.

In bijna alle bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de financiële dienstverlening het sterkst, met een daling van 36 procent. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel. Maar ook daar daalde het aantal faillissementen aanzienlijk, met 27 procent. In de industrie was eveneens een afname, met 27 procent.

Regionaal gezien werden in bijna alle provincies minder bedrijven failliet verklaard. Het grootst was de daling in Noord-Holland met 247 bedrijven (31 procent).

De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland tellen de meeste bedrijven. In Noord-Brabant en Zuid-Holland bedroeg de daling van het aantal faillissementen respectievelijk 22 procent en 18 procent.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement