Volledig scherm
De hoofdingang van Brainport Industries Campus in Eindhoven. © BIC/SDK Vastgoed

Industriebedrijven in Brainport Eindhoven excelleren in management volgens Rabobank-onderzoek

EINDHOVEN - Industriebedrijven in het zuiden van het land hebben betere managementpraktijken dan elders in het land. Volgens onderzoek van Rabobank doet in het bijzonder de regio Brainport Eindhoven het erg goed.

De onderzoekers van Rabobank bekeken de managementkwaliteit van 450 industriebedrijven. Ze gebruikten daarvoor een methode met scores op het gebied van operationeel management, doelenmanagement, prestatiemanagement en personeelsmanagement.

Bedrijven in Zuid-Nederland excelleren volgens het onderzoek vooral in operationeel management. Optimale inzet van ruimte en werknemers is daarvoor een criterium. Ook optimale beschikbaarheid van producten zonder overbodige voorraadvorming en snelle identificatie en oplossing van problemen zijn meegewogen.

Hoog scoort de industrie in het zuiden ook op het gebied van prestatiemanagement, waarbij verzameling, analyse en anticipatie op prestatiegegevens zijn beoordeeld. Industriële bedrijven in Zuidoost-Brabant doen het relatief ook goed op aspecten van personeelsmanagement, zoals het aantrekken van talent en belonen van medewerkers. Vergeleken met internationale scores heeft de Brainport-regio op dit punt 'nog wel veel te winnen', signaleert Rabobank.

Vooral in doelenmanagement heeft Brainport ‘een opgave’, stellen de onderzoekers. Het management richt zich daarbij niet alleen op financiële doelstellingen en de korte termijn maar ook op de kwaliteit van de leefomgeving in de regio.

Qua gemiddelde managementscore zijn de prestaties van de industriële bedrijven in het zuiden volgens het onderzoek vergelijkbaar met die in Zweden en Duitsland, de toplanden in Europa op het gebied van management binnen de industrie.

Management vormt een belangrijke aanjager van productiviteit, zeggen de onderzoekers. Als verklaring van de goede scores in managementkwaliteit in de regio Eindhoven noemen ze de verspreiding van kennis van goed management door bedrijven die andere bedrijven meetrekken. Ook de invloed van de universiteit en de nauwe samenwerking tussen de TU/e en het bedrijfsleven zouden een rol spelen.