Inflatie afgelopen maand sterk gedaald – maar blijft op hoog niveau
updateDe inflatie in Nederland is in mei gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De inflatie bedroeg op jaarbasis 10,2 procent, tegen 11,2 procent in april. Daarmee blijft de inflatie wel op een hoog niveau liggen. In een toelichting zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen dat de afgezwakte inflatie samenhangt met de minder sterke stijging van de energieprijzen in mei vergeleken met april. Daar staat tegenover dat de prijzen van levensmiddelen wel harder opliepen. Volgens Van Mulligen is het moeilijk te zeggen of de piek van de inflatie nu is bereikt.
Het CBS meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Vandaag heeft het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming laten weten dat de prijzen in de eurozone zijn in mei in doorsnee met 8,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In april bedroeg de inflatie nog 7,4 procent.
In de negentien eurolanden werd de hoogste inflatie gemeten in Estland (20,1 procent), gevolgd door Litouwen en Letland In Malta lag die het laagst met 5,6 procent op jaarbasis. Nederland zit boven het gemiddelde (zie grafiek).
Net als in Nederland wordt in heel de eurozone wordt de inflatie wordt vooral gestuwd door de hoge prijzen voor energie en levensmiddelen, aldus Eurostat. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen hard opgelopen. Maar ook andere goederen en diensten werden duurder. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,8 procent omhoog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
-
PREMIUM
In smartphones vind je nog een beetje ‘Roozeboom’ terug: ‘Maar Fredje heeft veel te danken aan anderen’
EINDHOVEN – Fred Roozeboom is zo’n bevlogen professor die ingewikkelde dingen op een makkelijke manier uitlegt. Hij startte veertig jaar geleden zijn onderzoek voor Philips en later NXP. In moderne snufjes zoals smartphones vind je nu nog een beetje ‘Roozeboom’ terug. Hij vertelt over zijn werk, waarvoor hij een Amerikaanse ‘oeuvreprijs’ won.Eindhoven, Waalre-dorp, Enschede -
Wilde staking uitgebroken bij autofabriek Nedcar
Bij autofabriek VDL Nedcar in Born is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. De werknemers hebben het werk neergelegd en staan buiten. Dat heeft vakbond FNV bevestigd.Born -
PREMIUM
Philips schikt voor tientallen miljoenen in Chinese corruptiezaak; onderzoeken in Brazilië en Bulgarije afgerond
EINDHOVEN – Opnieuw een grote schikking bij Philips wegens een vermeend corruptieschandaal. In China zouden ziekenhuismedewerkers zijn omgekocht om meer medische apparatuur te verkopen. Met de beurswaakhond in de VS is een schikking getroffen van omgerekend 57 miljoen euro.Eindhoven -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Maker Philips-tv’s in zee met FC Barcelona: niet Philips maar Eindhovense vinding ‘Ambilight’ op voetbalshirts
Eindhoven -
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.