Inflatie loopt in januari op naar 6,4 procent, hoogste niveau in meer dan 40 jaar
videoDe inflatie is in januari opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers naar buiten bracht, zorgden met name de hogere voeding- en energieprijzen ervoor dat de inflatie verder is opgelopen.
In december werd nog een inflatie van 5,7 procent gemeten wat ook al het hoogste niveau was in bijna 40 jaar. In augustus 1982 stegen de prijzen gemiddeld met 5,9 procent op jaarbasis.
Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening in de eerste maand van 2022 bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie bedroeg ruim 3 procentpunt.
Brussel blijft optimistisch: Volgend jaar iets meer groei dan eerder voorzien
Europa moet voor dit jaar rekenen op iets minder groei dan eerder voorzien, maar zal dat gecompenseerd zien door iets méér groei volgend jaar. Dat zegt de Europese Commissie in haar vanmiddag gepresenteerde nieuwe groeiprognoses.
Na een sterk herstel met 5,3 procent groei vorig jaar rekent Brussel voor dit jaar op 4 procent (vorig jaar herfst was dat nog 4,3 procent) en voor volgend jaar op 2,7 procent (was eerder 2,4). Boosdoeners zijn de beperkende maatregelen in diverse lidstaten als gevolg van nieuwe corona-opstoten, de vooral door hoge energieprijzen veroorzaakte inflatie die de koopkracht van vooral lagere inkomens aantast en het tekort aan grondstoffen in de industrie en aan arbeidskrachten in zowel de industrie- als dienstensector.
Maar de basis van onze economie is gezond, aldus Eurocommissaris van Economische Zaken Paolo Gentiloni, en daarom blijft de Commissie uitgaan van een solide groei. Zij baseert dat op een later dit jaar dalende (naar 3,5 procent) en volgend jaar weer normale inflatie (1,7 procent, beide in de eurozone) en zich herstellende aanvoerlijnen.
De situatie in Nederland, dat tijdens de pandemiecrisis minder wegzakte dan sommige andere landen, wijkt met een voorziene groei van 3 procent dit en 2,7 procent volgend jaar niet wezenlijk af van die in de rest van Europa. Net als elders blijven investeringen achter door tekorten aan grondstoffen en arbeidskrachten. In het derde kwartaal vorig jaar zat Nederland alweer op pre-crisisniveau, daarna zorgde omikron voor een nieuwe dip. Ook dit eerste kwartaal krijgen de consumentenbestedingen weer een stevige knauw door nieuwe coronamaatregelen, maar Brussel gaat ervan uit dat consumenten dat later dit jaar en volgend jaar meer dan goedmaken, ook al door inkomensgroei in 2022 en ’23. Over heel dit jaar zullen consumentenbestedingen de belangrijkste groeibevorderaar zijn.
De vandaag gepresenteerde prognoses waren niet makkelijk, aldus Gentiloni, omdat er nog steeds veel onzekerheden zijn. Desondanks noemde hij ze ‘evenwichtig en realistisch’ en later in antwoord op vragen ‘zo solide als een prognose kan zijn’.
Maatregelen
Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt volgens het CBS doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.
Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 2,6 procent. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december. Brood, kaas en kwark hadden de grootste bijdrage aan deze ontwikkeling. De prijsontwikkeling van kleding en schoenen drukte daarentegen de inflatie.
Europese methode
Eerder kwamen al inflatiecijfers naar buiten volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP), waaruit bleek dat de consumentengoederen en -diensten in Nederland in januari 7,6 procent duurder zijn geworden dan een jaar eerder. De inflatie in de hele eurozone kwam volgens die methode in januari uit op 5,1 procent. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is volgens het CBS na december 2001 niet zo groot geweest.
Het belangrijkste verschil tussen de eigen berekening van het CBS en de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) voor Nederland is dat de laatste geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de rekenmethode van het CBS worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Topmanagers van Schiphol moeten zich volgende maand verantwoorden bij de rechtbank in Haarlem over hun rol bij de druktechaos op de luchthaven vorig jaar. Een groep luchtvaartmaatschappijen wil zo de miljoenenschade die ze hebben geleden, alsnog vergoed krijgen. Schiphol wijst tot nu toe alle aansprakelijkheid af.Luchthaven Schiphol, Amsterdam -
CBS: inflatie in januari verder opgelopen naar 7,6 procent
De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen naar 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode was de geldontwaarding in december 6,4 procent.
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
PREMIUM
Inflatie kan weleens langer hoog blijven dan gedacht, gaat de rente omhoog?
Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, waarschuwde dat de inflatie weleens lang hoog kan blijven. De grote vraag is: wat doen we er aan? -
PREMIUM
Op boodschappenjacht in Duitsland: een hype of scheelt het echt in de portemonnee?
Als je de hype mag geloven, ben je een dief van je portemonnee als je in Nederland je boodschappen doet. In Duitsland moet je zijn, zeggen de fans op het groeiende aantal Facebookgroepen die zich daarmee bezighouden. Maar is het over de grens wel echt zo veel goedkoper?Borculo, Enschede, Haaksbergen