ING gaat klanten compenseren die te veel rente betaalden
ING gaat net als ABN AMRO en Rabobank klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening compenseren. Daarvoor zet de bank 180 miljoen euro opzij. Hoeveel geld individuele klanten precies kunnen verwachten, is nog niet duidelijk.
Het gaat bij ING om het Doorlopend Krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan, waarbij de variabele rente bij nader inzien niet voldoende marktconform was. Dit wil de bank gaan herstellen door klanten bij wie het verschil 50 euro of meer betreft, een compensatie te bieden. Dit betreft volgens de bank ongeveer 10 procent van zijn klanten met deze producten.
Met deze stap reageert ING op een aantal uitspraken bij het financiële klachteninstituut Kifid over soortgelijke producten bij andere banken. Naar aanleiding daarvan heeft de bank onderzocht of de problemen ook speelden bij de eigen klanten.
Volgens het financiële concern heeft de Consumentenbond positief gereageerd op het compensatievoorstel. De organisatie zou ook bereid zijn om met de bank in gesprek te gaan over de precieze uitvoering en details van de regeling. Naar verwachting zullen alle klanten die het betreft uiterlijk eind volgend jaar een vergoeding ontvangen. ING zal hen dit jaar al benaderen en meer informatie geven over de vervolgstappen met betrekking tot de regeling.
‘Dramatische regeling’
Maar er is ook kritiek op het compensatievoorstel. Volgens Adriaan de Gier van belangenorganisatie Qollect gaat het om een ‘dramatische’ regeling. Hij wijst erop dat ING er minder geld voor uittrekt dan ABN AMRO, dat eerder dit jaar zo’n 250 miljoen euro reserveerde. Rabobank heeft ook gezegd met een compensatie te komen, maar gaf nog geen financiële details.
De Gier ergert zich eraan dat ING niet met een vergoeding komt voor te veel betaalde rente bij bijvoorbeeld hypotheken en zakelijke klanten. In werkelijkheid loopt de schade volgens hem waarschijnlijk in de miljarden euro’s. Met Qollect kondigde hij in september een claim aan richting meerdere Nederlandse banken, omdat ze tientallen jaren te veel aan variabele rente zouden hebben gerekend. Als de rentes in de markt opliepen moesten klanten wel meer rente betalen, maar als de marktrente daalde werd dit vaak niet goed doorberekend. De belangenorganisatie heeft becijferd dat er waarschijnlijk circa 8 miljoen Nederlandse consumenten zijn benadeeld. Als de banken niet voldoende over de brug komen, wil De Gier dit voor de rechter uitvechten.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
update
Klanten ING kunnen na urenlange storing weer internetbankieren
ING kampte vrijdag urenlang met een landelijke storing met internetbankieren en de app voor bankieren. Pas begin van de avond kon de bank melden dat alle Nederlandse klanten weer betalingen zouden moeten kunnen doen. ,,Maar we blijven het wel monitoren”, benadrukte een woordvoerster daarbij. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven? -
-
-
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
zorgen credit suisse
Banken krijgen harde klappen op beurs: ING en ABN Amro dalen bijna 10 procent
De AEX-index op het Damrak is woensdag weer hard onderuit gegaan. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt en New York zakten de beurzen weg. Vooral banken en verzekeraars kregen harde klappen door groeiende zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse. In Amsterdam sloten ING en ABN Amro vandaag bijna 10 procent lager.