Intertoys vraagt uitstel van betaling aan, winkels voorlopig nog open

videoOpnieuw dreigt een iconische naam uit de Nederlandse winkelstraten te verdwijnen. Intertoys, Nederlands grootste speelgoedketen, heeft vandaag surséance aangevraagd en gekregen van de Rechtbank Amsterdam. De 400 winkels in Nederland en België blijven voorlopig open.

De Intertoys in Tiel, eind november 2017
Volledig scherm
De Intertoys in Tiel, eind november 2017 © Foto Raphael Drent

De uitstel van betaling gaat onmiddellijk in. Aanleiding voor ,,deze vergaande stap” is de hevige concurrentie van online webwinkels. Die hebben Intertoys’ speelgoedomzetten afgelopen decennium gehalveerd. De keten heeft verder last van grote discounters buiten de traditionele speelgoedbranche, zoals Action en Flying Tiger. Diverse maatregelen om het tij te keren, hebben afgelopen jaar niet gewerkt. Een stevige herstructurering van de huidige organisatie is onontkoombaar, laat de keten weten. 

,,In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk,” zegt Roland Armbruster, ceo van Intertoys. ,,Met een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in tien jaar moeten wij nu moeilijke beslissingen nemen.” Hij zegt de onzekerheid te betreuren die dit voor de 3.200 medewerkers en voor de 100 franchisenemers plus talloze leveranciers creëert. ,,Maar de marktontwikkelingen geven geen ander alternatief.”

Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar  werd verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. De Blokker Holding heeft het al jaren moeilijk en wilde van zijn formules af, op hoofdmerk Blokker na.  Eerder werd Leen Bakker afgestoten. De Xenos-winkels gingen naar Casa, dat overigens eigendom van de familie Blokker is.

Verder lezen na de foto

Rond Sinterklaas 2017 was het nog topdrukte bij deze Intertoys in Nijmegen.
Volledig scherm
Rond Sinterklaas 2017 was het nog topdrukte bij deze Intertoys in Nijmegen. © dg.nl

Weinig succes

Een reddingspoging van de speelgoedtak liep op niets uit: in juni 2016 maakte Blokker bekend dat de andere speelgoedformules Bart Smit en Toys XL verder zouden gaan onder de naam Intertoys. Ook werden de hoofdkantoren van Intertoys en Bart Smit samengevoegd. Die operatie mocht niet baten: het jaar erop werden de Intertoys speelgoedwinkels aan Alteri overgedaan voor een onbekend bedrag. Daaronder 100 franchisezaken.

Die aankoop blijkt de Britten tot nu toe weinig succes te hebben gebracht. Eind 2017 was Alteri nog zo positief. ,,Samen met de franchisenemers willen we Intertoys verder omvormen naar een omnichannel retailbedrijf, waarmee de gezondheid van de onderneming het beste is geborgd”, zei ceo Gavin George tegen Retailtrends.n.

,,Hoewel de speelgoedmarkt een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft, is het ons streven van Intertoys een volledig op de klant gericht bedrijf te maken, waar klanten hun weg kunnen vinden in relevante, aantrekkelijke en nabijgelegen winkels die naadloos aansluiten bij de webshops.” 

Quote

Onder de huidige marktom­stan­dig­he­den staat zelfs de marktlei­der in speelgoed onder druk

Roland Armbruster, ceo Intertoys

Ontslagronde dreigt

De vraag is wat er nu gebeurt. Komende periode zullen bewindvoerders Jasper Berkenbosch (advocatenkantoor Jones Day) en Joris Lensink (De Vos & Partners) de mogelijkheden onderzoeken om Intertoys te herstructureren.Daarbij zal ,,waar nodig” advies worden gevraagd aan de Ondernemingsraad. De toekomst voor het personeel lijkt echter somber. Mocht een sanering lukken dan zal een flink aantal van de 3.200 medewerkers hun baan verliezen, zo lijkt wel zeker.

Voorlopig blijven alle Intertoys-vestigingen in Nederland en België open, beklemtoont de keten. ,,De gebruikelijke retourregelingen blijven van kracht.”

Vakbonden: surséance is een niet onverwachte dreun

Het dreigende faillissement van Intertoys is een harde dreun, die desalniettemin niet geheel onverwacht komt. Dat zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer in een reactie. De bondsbestuurder vreest voor de werkgelegenheid van duizenden mensen. Den Heijer wil op zo kort mogelijke termijn met de directie van Intertoys om tafel om over de problemen te praten. Ook worden gesprekken met leden voorbereid.

Vakbond FNV noemt het bericht over de surséance ‘een treurig geluid’. Volgens haar wordt het voor het personeel dat mogelijk op straat komt te staan nog een hele kluif om weer een soortgelijke baan te vinden. Zeker nu de problemen bij Intertoys niet op zichzelf staan. Een keur aan winkelbedrijven ging de laatste jaren op de fles of afgeslankt door. Daaronder drogisterijketen DA, boekenwinkel Polare, platenzaak Free Record Shop en als meest prominente slachtoffer warenhuis V&D.