Volledig scherm
President Harry Wolters van DAF Trucks, Jumbo-topman Frits van Eerd en president-directeur Willem van der Leegte van VDL (van links naar rechts) bij de overhandiging van de elektrische truck. © VDL Groep

Jumbo mag als eerste testen met de elektrische truck van DAF en VDL

EINDHOVEN - Jumbo krijgt de primeur van de eerste praktijktest met de elektrische truck van DAF en VDL. De vrachtwagen wordt door Jumbo ingezet voor de dagelijkse bevoorrading van 80 winkels in Noord-Brabant.

Tijdens de veldproeven worden data verzameld waarmee de truck verder kan worden ontwikkeld. Daarna zal Jumbo de verdere inzet bepalen van elektrische vrachtwagens voor de winkeldistributie.

Om de vrachtwagen op te laden is bij het distributiecentrum in Veghel een laadstation geplaatst. V-storage, een gezamenlijk bedrijf van VDL Groep en Scholt Energy Control uit Valkenswaard, onderzoekt samen met TNO of het laadstation met behulp van zonnepanelen van stroom kan worden voorzien.

Jumbo rijdt sinds juni al met twee hybride trucks om de Jumbo City winkels in Amsterdam, Den Bosch en Eindhoven te bevoorraden. Ook worden twee elektrische bezorgwagens in de binnensteden van Groningen en Utrecht ingezet voor online bestelde boodschappen.

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal; chipmachinefabrikant op weg naar recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal; chipmachi­ne­fa­bri­kant op weg naar recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.