Een werknemer van Kaak Group aan het werk met een 3D metaalprinter van Additive Industries in Eindhoven.
Volledig scherm
Een werknemer van Kaak Group aan het werk met een 3D metaalprinter van Additive Industries in Eindhoven. © K3D

K3D wil met Eindhovense 3D-metaalprinters een keten starten

EINDHOVEN - Ondernemer Lodewijk van der Borg van de Kaak Group in Terborg is zo enthousiast over de Metalfab1 van Additive Industries, dat hij onder de naam K3D een nieuwe keten is gestart. In iedere vestiging van dit nieuwe bedrijf komen deze Eindhovense 3D-metaalprinters te staan. Klanten in de buurt kunnen dan hierop hun onderdelen laten printen. „Met dit nieuwe initiatief willen we de maakindustrie laagdrempelig toegang geven tot deze technologie”, zo verklaart Van den Borg zijn initiatief.  

Volgens het bedrijf worden de vestigingen zogeheten shared facilities (gedeelde voorzieningen) waar bedrijven gezamenlijk en onder begeleiding van deskundigen kunnen werken. De komende twee jaar worden in Nederland vestigingen gestart, maar K3D kijkt ook al naar het buitenland. 

De Kaak Group, een producent van bakkerijmachines, heeft zelf twee metaalprinters van Additive Industries en daarop veel ervaring opgedaan. Het bedrijf heeft het ontwerp van ruim 200 onderdelen voor zijn machines geschikt gemaakt om met de 3D printer te maken en heeft er al 14.000 van geprint. Deze 3D printafdeling wordt de eerste vestiging van K3D, met als specialisme voedseltechnologie. „We willen iedere vestiging zo'n specialiteit meegeven”, zegt algemeen directeur Luuk Wissink van het nieuwe bedrijf. „Je kunt denken aan vliegtuigbouw en defensie, medische hulpmiddelen en hightech industrie. We zijn al met diverse productiebedrijven in gesprek die we als leidende partner zien. Meestal zitten zij in een regio waar meer van dat soort bedrijven geclusterd zijn en daar gaan we dan ook zitten.”

Voorsprong

Wissink zegt nog niet exact aan te kunnen geven waar precies, maar wil wel snel handelen. „We hebben bij Kaak Groep een voorsprong opgebouwd en we willen daarmee de markt voor blijven. We willen graag andere bedrijven mee laten profiteren van onze ervaringen en tegelijk leren van toepassingen in andere markten.”

De circa 1,8 miljoen euro kostende 3D metaalprinters van Additive Industries werken met lasers die metaalpoeder laagje voor laagje op elkaar vast smelt. De machine bevat een robot die allen handelingen, zoals het gevormde onderdeel ontdoen van overtollig metaalpoeder, voor zijn rekening neemt. Het bedrijf heeft al vijftien van deze metaalprinters bij bedrijven uitgezet, waarvan tien vorig jaar.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement