Volledig scherm
PREMIUM
De computerhacker van nu jaagt niet op kwetsbare systemen, maar op onoplettende computergebruikers © Getty Images/iStockphoto

Kijk uit, de computerhacker van nu jaagt gericht op u

Computercriminelen hebben hun werkwijze sinds kort rigoureus gewijzigd. In plaats van kwetsbare systemen onder vuur te nemen, maken ze jacht op u persoonlijk. Dat zegt cybercrime-expert Ryan Kalember van Silicon Valley-specialist Proofpoint.

Quote

ICT-systemen zijn veel veiliger dan vroeger. Hackers anticipe­ren daarop

Ryan Kalember, Proofpoint

De meeste ict-systemen stukken zijn veiliger dan vijf of tien jaar geleden, weet Ryan Kalember. Bij computerbeveiliger Proofpoint is hij verantwoordelijk voor de cybersecurity. ,,Google, Microsoft en Apple bieden gebruikers en bedrijven tegenwoordig een prima basisveiligheid," vertelt hij op bezoek in Amsterdam. Ook internetbrowsers zijn veiliger, net als  Microsofts besturingssysteem Windows.

Het probleem is dat computercriminelen daarop anticiperen en de frontlinie hebben verplaatst. Zij richten zich op de resterende zwakke schakel: u en ik, de gewone computergebruiker. ,,Je kunt een woning zo goed beveiligen, als iemand de deur wagenwijd openzet, kom je gemakkelijk binnen'', stelt Kalember. Neem de 3,3 miljoen wachtwoorden die op straat liggen en waarover het AD recent berichtte.

Dus speuren hackers actief naar werknemers met een financiële functie. ,,Op  LinkedIn kunnen ze exact zien wie in een bedrijf mogelijk toegang tot bedrijfsrekeningen en de financiën heeft. Ze zoeken onder meer op ‘financiële controller’.”