Net 'geoogste' zinkplaten bij Nyrstar in Budel-Dorplein en op de achtergrond de zinkbroden die ervan worden gemaakt en geleverd aan fabrikanten van onder andere verzinkt staal of dakbekleding.
Volledig scherm
Net 'geoogste' zinkplaten bij Nyrstar in Budel-Dorplein en op de achtergrond de zinkbroden die ervan worden gemaakt en geleverd aan fabrikanten van onder andere verzinkt staal of dakbekleding. © hv

Koers Nyrstar keldert na rapport ABN Amro: financieel risico onderschat

BUDEL-DORPLEIN - De koers van Nyrstar in het Belgische Balen, met een grote zinkfabriek in Budel-Dorplein, heeft de laatste dagen grote klappen gekregen als gevolg van een vrijdag uitgegeven rapport van ABN Amro. 

De waarde van een aandeel zakte dinsdag tot om en nabij de 4,70 euro. Dit betekent dat de beurswaarde nu gezakt is tot ongeveer 500 miljoen euro en dat is minder dan de 620 miljoen euro die aandeelhouders er in de laatste vier jaar in hebben geïnvesteerd.

Rapport van ABN Amro

Een van de oorzaken van de neergang is een rapport van ABN Amro waarin wordt gewaarschuwd voor een onderschatting van het werkelijke schuldniveau en risicoprofiel bij Nyrstar. Volgens de beleggingsbank is uit een analyse gebleken dat de schuld van Nyrstar 70 miljoen euro hoger is dan in kwartaal- of jaarcijfers werd vermeld. De schuldenlast van het bedrijf, met een jaaromzet vorig jaar van 3,5 miljard euro, zou nu bijna 2 miljard euro zijn. ABN Amro telt voorafbetalingen voor te leveren metalen van enkele grote klanten mee als schuld.

Behalve vijf zinkfabrieken, waarvan die in Budel de grootste is, heeft Nyrstar ook een aantal zinkerts mijnen die voor de grootste financiële pijn zorgen. Op een aantal mijnen in Centraal- en Zuid-Amerika moest het bedrijf afschrijven en verkopen. Een Canadese mijn en een Australische metaalsmelterij moesten opnieuw opgestart worden waardoor grote investeringen nodig waren.