Volledig scherm
PREMIUM
Carlo van de Weijer, directeur Mobiliteit bij de TU/e, gaat het nieuwe AI-instituut leiden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kunstmatige intelligentie in Eindhoven: machines zelf laten nadenken

EINDHOVEN - Kunstmatige intelligentie wordt het nieuwe speerpunt van de techniek. Als de TU/e zijn partij hierin meeblaast, zal de Brainport Regio volgens Carlo van de Weijer een grotere kans maken zijn urgentie als technische hotspot te behouden.

Eigenlijk komen we al dagelijks in aanraking met kunstmatige intelligentie, in het Engels artificial intelligence (AI). Google, Spotify en Netflix maken er gebruik van als ze suggesties doen die passen bij onze eerdere keuzes. Maar dat zijn zachte toepassingen van AI, zegt Carlo van de Weijer. "Als Netflix ons een keer een film aanraadt die ons toch niet bevalt is het geen ramp. Maar als je AI gebruikt voor de besturing van machines, waar we in deze regio goed in zijn, dan kunnen verkeerde beslissingen fataal zijn. Ons doel is machines met AI zelfstandig en tegelijk accuraat te laten nadenken en handelen."

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.