Volledig scherm
De diamant van 1758 karaat zou niet geschikt zijn om topjuwelen van te maken, aldus mijnbedrijf Lucara © REUTERS

Louis Vuitton hakt megadiamant Sewelo in stukken voor sieradenlijn

De Sewelo-diamant, met een gewicht van 1758 karaat, is de op een na grootste ooit gevonden. De tennisbalgrote edelsteen werd vorig jaar opgegraven in een diamantmijn in het Afrikaanse Botswana. Luxemerk Louis Vuitton laat er nu de ‘zaag’ in zetten. De Sewelo wordt gekloofd, geslepen, gepolijst en verwerkt in sieraden van Vuitton.

Volledig scherm
Louis Vuitton hakt de steen op in stukjes en gaat er toch sieraden van maken. © REUTERS

Het Franse modehuis bereikte daarover een deal met de eigenaar van de steen, mijnbouwer Lucara Diamond. Als onderdeel van die afspraak neemt de Antwerpse diamantfabriek HB de edelsteen onder handen. Of de bewerkte stukken van de Sewelo een grote waarde zullen hebben, valt nog te bezien. Lucara zei eerder dat het ‘niet de diamant is om topjuwelen van te maken’.

Het Canadese Lucara krijgt daarom in eerste instantie een ‘niet-materiële’ vergoeding voor de Sewelo en een aandeel van 50 procent in de bewerkte stenen. Een gok voor het diamantbedrijf, maar mogelijk een lucratieve. Sinds het openen van de flagshipstore in Parijs maakt Louis Vuitton namelijk steeds meer werk van fijne sieraden.

Recordbedragen

Volledig scherm
Sommige diamanten, zoals de Lesedi La Rona, brengen recordbedragen op © EPA

Francesca Amfitheatrof werd aangesteld als hoofdontwerper van Vuittons sieradentak. Om de kettingen, armbanden en oorbellen aan te prijzen zijn marketingcampagnes gestart met Game of Thrones-actrice Sophie Turner en Brokeback Mountain-ster Michelle Williams.

In 2015 haalde Lucara al eens een diamant van 1109 karaat, de Lesedi La Rona, uit zijn mijn. Deze gold destijds als de op een na grootste diamant ooit gevonden en werd voor 53 miljoen dollar verkocht. Een steen ter grootte van 813 karaat leverde eens het recordbedrag van 63 miljoen dollar op. De kwaliteit lag hoger dan bij de Sewelo.

De grootste ontdekte diamant ooit is de Cullinan van 3106 karaat. Deze steen werd in 1905 in Zuid-Afrika gevonden. De grootste diamanten afkomstig van deze steen, de Great Star of Africa en de Lesser Star of Africa, zijn verwerkt in de Britse kroonjuwelen.