Massaontslag bij Philips: 6000 banen weg wereldwijd, afdeling in Eindhoven hard geraakt
vakbonden geschoktPhilips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven kost de reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen.
De reorganisatie komt bovenop de besparingsoperatie die oktober werd aangekondigd en die al ten koste ging van 4000 banen. Met de aankondiging van maandagmorgen staat er in drie maanden tijd een streep door in totaal 10.000 arbeidsplaatsen bij Philips. Het nieuws kwam naar buiten bij de bekendmaking van zwakke cijfers over het afgelopen jaar, waarbij het geplaagde concern diep in het rode cijfers terechtkwam.
De nieuwe reorganisatie die 6000 banen treft moet uiterlijk tegen 2025 zijn beslag krijgen. De helft daarvan, 3000 arbeidsplaatsen, nog dit jaar. Dat een tweede massaontslag onder de nieuwe topman Roy Jakobs op til was en ook in deze omvang zou ingrijpen in Nederland, meldde het Eindhovens Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. Het gaat om tien procent van het personeelsbestand van het concern in medische technologie in Nederland. Met de nieuwe aankondiging zakt het totaal aantal werknemers van Philips waarschijnlijk onder de 70.000.
Paradepaardje
Van de 1100 banen die in Nederland worden geschrapt, verdwijnt ongeveer twee derde in Zuidoost-Brabant: in Best en vooral in Eindhoven. Op onderzoek en ontwikkeling, van oudsher het paradepaardje van het concern, heeft de nieuwe aankondiging grote impact. Philips Research gaat fors op de schop. Het doel is minder projecten; het bedrijf wil zich veel meer richten op uitvindwerk van grotere omvang. Philips wil vooral inzetten op gebieden waar het concern tot de marktleiders kan behoren. Het gaat om beeldgestuurde chirurgie, echografie, patiëntbewaking en persoonlijke verzorging.
Bij Philips Research werken ‘uitvinders’ nu nog aan verschillende soorten nieuwe technologie voor allerlei fabrieken in de wereld. Volgens het bedrijf vindt nu nog grofweg 30 procent van de ontwikkeling van nieuwe technologie bij een overkoepelende Research-organisatie plaats en 70 procent op locatie waar Philips bijvoorbeeld de scanners, ademapparatuur of software voor kunstmatige intelligentie maakt.
Veel meer onderzoek- en ontwikkeling op locatie, minder centraal
Maar in de nieuwe plannen van Roy Jakobs wordt onderzoek en ontwikkeling straks voor 90 procent op locatie gedaan. Dat betekent dat onderzoek en ontwikkeling straks op veel meer plekken in de wereld zal plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van Philips heeft het concern in het verleden ‘te veel zaken tegelijkertijd gedaan’.
Philips wil veel activiteiten decentraliseren. Zo wordt straks elk Philips-onderdeel verantwoordelijk voor de eigen marketing. De verschillende takken hebben allemaal eigen fabrieken en eigen toeleveranciers zodat er geen interne strijd losbarst om onderdelen.
Een zegsman van het concern benadrukt ‘dat Nederland het zwaartepunt van de activiteiten blijft waar nog steeds aandacht is voor baanbrekende innovatie met veel potentie’. Het bedrijf zegt het afgelopen jaar voor een waarde van in totaal drie miljard euro vanuit Best (medische scanners, apparatuur voor kijkoperaties) en Drachten (scheerapparaten, tandenborstels) te hebben geëxporteerd.
Philips verhuist hoofdkantoor in Amsterdam
Het bedrijf kondigde ook de verhuizing van het hoofdkantoor in Amsterdam aan. Het medisch concern ruilt zijn Breitner Center aan de Amstel in voor een kleiner kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas. Daar wordt een bestaand kantoor door een ontwikkelaar gestript, gerenoveerd en uitgebreid tot 18.000 vierkante meter. Volgens Het Parool werd het pand in 2020 voor ruim 82 miljoen euro gekocht door de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Nuveen Real Estate. In de Breitnertoren heeft Philips nu 24.000 vierkante meter aan kantooroppervlakte.
Het massaontslag en de veranderingen in de manier van werken hebben alles te maken met de apneucrisis waarin Philips al meer dan anderhalf jaar is verwikkeld. Behalve de problemen met de slaapapneu-apparaten had Philips ook nog altijd last van verstoringen in de leveringsketen en hoge prijzen voor materialen en energie.
CNV
Vakbond CNV reageert ‘geschokt’ op het banenverlies en denkt dat de reorganisatie ‘geen enkele garantie op rustig vaarwater‘ biedt. CNV-bestuurder Arjan Huizinga wijst erop dat de vier vorige topmannen bij Philips kort nadat ze waren aangesteld ook altijd grote veranderingen doorvoerden. ,,Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op lange termijn?”
,,Elke keer is een kaalslag onder de medewerkers onderdeel van de oplossing om het bedrijf verder te helpen”, aldus Huizinga. ,,Maar het zijn juist deze mensen die er alles aan doen om van Philips een fantastisch bedrijf te maken. Het zou veel wenselijker zijn om de dividenduitkering aan aandeelhouders voor een of twee jaar stop te zetten.”
De CNV’er vindt dat Philips medewerkers wiens banen nu behouden blijven eigenlijk een werkgelegenheidsgarantie moet geven. ,,Als je er zoveel vertrouwen in hebt dat een nieuw businessmodel waarmee 1100 banen verloren gaan je er weer bovenop helpt, mag je de mensen die achterblijven best wat zekerheid geven.” Ook dringt hij erop aan dat Philips zijn personeel nu niet te lang in onzekerheid houdt over hun toekomst bij het bedrijf en dat Philips ruimhartig omgaat met de vrijwillige vertrekregeling en de plaatsmakersregeling uit het doorlopende sociaal plan.
Bij vakbond FNV is de ontslagronde ‘keihard’ aangekomen, laat FNV-bestuurder Hans Wijers weten. ,,Het gaat om zulke grote aantallen, het is dramatisch. En het is nog maar de vraag of de ontslagen gaan helpen. Nu gaan 1100 mensen weg, maar waar stopt het? Wat is de garantie dat een nieuwe ontslagronde in 2024 uitblijft?”, vraagt Wijers zich af. Hij hoopt dat het stopt, ook al blijkt volgens hem uit de cijfers dat het vorig jaar niet goed ging met het techbedrijf uit Eindhoven.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
‘Zwitserse noodmaatregelen voor versnelde overname Credit Suisse’
De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. -
PREMIUM
Iedereen wil een moswand uit Asten: ‘Heel ASML hangt vol met mos’
ASTEN – Wat hebben ASML, voetbalclub FC Volendam en vlogger Enzo Knol met elkaar gemeen? Bij allemaal hangt er een hoop mos aan de muur. Mos dat werd gekocht in Asten, bij het bedrijf Moswens.Asten, Veldhoven, Eindhoven -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
China wil meer eigen geproduceerde chips in auto’s plaatsen, gaat dat NXP pijn doen?
EINDHOVEN - ‘Eigen autochips eerst’. Met die opdracht verlieten topmannen uit de auto-industrie naar verluidt het Chinese Volkscongres. Beleid dat past binnen de exportrestricties voor ASML-machines en mogelijk consequenties heeft voor NXP.Veldhoven, Eindhoven
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
PREMIUMAchtergrond
Sinds paar jaar zien ze bij Philips het licht, maar nu is het te laat...
De slaapapneu-affaire stortte Philips in een diepe crisis, waardoor miljarden euro’s in rook opgingen. Is Philips nog wel een bedrijf om trots op te zijn?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer