Ceremonie bij de aankondiging van het nieuwbouwplan van Delta Electronics voor de Automotive Campus in Helmond
Volledig scherm
Ceremonie bij de aankondiging van het nieuwbouwplan van Delta Electronics voor de Automotive Campus in Helmond © Sem Wijnhoven / Foto van de Meulenhof

Meer buitenlandse bedrijven met r&d naar Brabant

EINDHOVEN - Meer buitenlandse bedrijven vestigden zich voor onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten (r&d) in Brabant.  Ruim een kwart van de investeringen van vorig jaar had een r&d-component, zo meldt de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). In 2018 was dat 17 procent.

Onder meer het Taiwanese Delta Electronics kondigde vorig jaar een uitbreiding van de r&d-activiteiten aan. Het verhuist daarvoor in 2021 van Eindhoven naar de Helmondse Automotive Campus. Op de Helmondse campus vestigde zich met batterijenfabrikant Durapower  uit Singapore nog een nieuweling. In Eindhoven investeerde Bosch Security Systems in uitbreiding van de r&d-capaciteit.

De BOM begeleidde vorig jaar 50 bedrijven bij vestiging of uitbreiding in de provincie.  Daarmee was in totaal 238 miljoen euro aan investeringen gemoeid. In 2018 telde de ontwikkelingsmaatschappij 41 bedrijven die 306 miljoen euro investeerden. 

2.302 arbeidsplaatsen

Opvallend is ook de te verwachten impuls voor de werkgelegenheid. Over drie jaar zullen de 50 bedrijven in totaal 2.302 arbeidsplaatsen hebben gecreëerd, zo hebben ze aangegeven. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het totaal van 1.109 van een jaar eerder. 

Met de toename van het aantal nieuwe buitenlandse investeringen onttrekt Brabant zich volgens de BOM aan de 'neerwaartse trend waar regio's over de hele wereld mee kampen'. De geopolitieke spanningen, Brexit en handelsoorlogen hebben tot terughoudendheid onder buitenlandse investeerders geleid, stelt manager buitenlandse investeringen Eelko Brinkhoff. 

Volgens hem bevestigen de resultaten in Brabant ‘de waarde van een sterk merk in een roerige wereld'. ,,Onze ervaring is dat bedrijven hebben gekozen voor de zekerheid van een goed vestigingsklimaat, zowel in Nederland als in Brabant.”

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.